ßßß
SkładnikiCiasto:150g mąki100g cukru100g masłaJajkoszczypta soliNadzienie:2-3 jabłkasok z 1/2 cytryny3 czubate łyżki cukrułyżka masłaszczypta mielonego imbiruszczypta mielonego cynamonuMasło powinno być schłodzone, jabłka lekko kwaśne. Używam okrągłej foremki do tart, możesz jednak użyć dowolnej płytkiej foremki.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Przygotuj ciasto: na blat lub stolnicę wysyp mąkę i cukier, zrób niewielkie zagłębienie, wbij jajko, dodaj wiórki schłodzonego masła i szczyptę soli.Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w półtalarki o grubości 2-3mm.Zgnieć arkusz papieru do pieczenia, zmocz go pod bieżącą wodą, a następnie wyłóż nim foremkę.Obrane i pokrojone jabłka ułóż na wyłożonej papierem foremce, polej je sokiem z cytryny, posyp cukrem i wiórkami masła, dodaj imbir i cynamon.Wstaw jabłka do piekarnika na ok. 15 min, aby się skarmelizowały.Po ok 10min pieczenia jabłek wyjmij ciasto z lodówki na obficie posypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na okrągły placek wielkości foremki.Kiedy jabłka będą gotowe wyjmij je z piekarnika i przykryj rozwałkowanym ciastem, zawijając wystające brzegi pod spód.Piecz ok 20 min, upieczone ciasto w foremce przykryj dużym talerzem i energicznym ruchem odwróć do góry dnem, delikatnie zdejmij foremkę i papier do pieczenia i gotowe!Zobacz także:Słodka tarta rabarbarowaSzarlotka z malinamiKruchy placek z marcepanem i morelami