Wykonanie
To moja wersja tradycyjnej francuskiej Tarty Tatin. Robię ją na kruchym cieście,
jabłka zapiekam, a nie karmelizuję na patelni, używam też nietypowego dla oryginalnego przepisu dodatku – odrobiny
imbiru. Jest to jednak ulubione ciasto mojego
męża (nazywane po prostu „jabłecznikiem”). Najsmaczniejsze kiedy jest jeszcze gorące, dla łasuchów może być podane z
lodami. Składniki w zasadzie zawsze są pod ręką, a czas przygotowania jest dość krótki, jest to więc idealny przepis na wypadek niespodziewanych gości lub wieczornego kryzysu „zjadłabym coś słodkiego”.

SkładnikiCiasto:150g
mąki100g
cukru100g
masłaJajkoszczypta
soliNadzienie:2-3
jabłkasok z 1/2
cytryny3 czubate łyżki
cukrułyżka
masłaszczypta mielonego
imbiruszczypta mielonego
cynamonuMasło powinno być schłodzone,
jabłka lekko kwaśne. Używam okrągłej foremki do tart, możesz jednak użyć dowolnej płytkiej foremki.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Przygotuj ciasto: na blat lub stolnicę wysyp
mąkę i
cukier, zrób niewielkie zagłębienie, wbij
jajko, dodaj wiórki schłodzonego
masła i szczyptę
soli.Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w półtalarki o grubości 2-3mm.Zgnieć arkusz papieru do pieczenia, zmocz go pod bieżącą
wodą, a następnie wyłóż nim foremkę.Obrane i pokrojone
jabłka ułóż na wyłożonej papierem foremce, polej je
sokiem z cytryny, posyp
cukrem i wiórkami
masła, dodaj
imbir i
cynamon.Wstaw
jabłka do piekarnika na ok. 15 min, aby się skarmelizowały.Po ok 10min pieczenia
jabłek wyjmij ciasto z lodówki na obficie posypany
mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na okrągły placek wielkości foremki.Kiedy
jabłka będą gotowe wyjmij je z piekarnika i przykryj rozwałkowanym
ciastem, zawijając wystające brzegi pod spód.Piecz ok 20 min, upieczone ciasto w foremce przykryj dużym talerzem i energicznym ruchem odwróć do góry dnem, delikatnie zdejmij foremkę i papier do pieczenia i gotowe!Zobacz także:Słodka
tarta rabarbarowaSzarlotka z
malinamiKruchy placek z marcepanem i
morelami