ßßß Cookit - przepis na Moja Tarta Tatin

Moja Tarta Tatin

nazwa

Wykonanie

To moja wersja tradycyjnej francuskiej Tarty Tatin. Robię ją na kruchym cieście, jabłka zapiekam, a nie karmelizuję na patelni, używam też nietypowego dla oryginalnego przepisu dodatku – odrobiny imbiru. Jest to jednak ulubione ciasto mojego męża (nazywane po prostu „jabłecznikiem”). Najsmaczniejsze kiedy jest jeszcze gorące, dla łasuchów może być podane z lodami. Składniki w zasadzie zawsze są pod ręką, a czas przygotowania jest dość krótki, jest to więc idealny przepis na wypadek niespodziewanych gości lub wieczornego kryzysu „zjadłabym coś słodkiego”.
Składniki
Ciasto:
150g mąki
100g cukru
100g masła
Jajko
szczypta soli
Nadzienie:
2-3 jabłka
sok z 1/2 cytryny
3 czubate łyżki cukru
łyżka masła
szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonego cynamonu
Masło powinno być schłodzone, jabłka lekko kwaśne. Używam okrągłej foremki do tart, możesz jednak użyć dowolnej płytkiej foremki.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Przygotuj ciasto: na blat lub stolnicę wysyp mąkę i cukier, zrób niewielkie zagłębienie, wbij jajko, dodaj wiórki schłodzonego masła i szczyptę soli.
Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój w półtalarki o grubości 2-3mm.
Zgnieć arkusz papieru do pieczenia, zmocz go pod bieżącą wodą, a następnie wyłóż nim foremkę.
Obrane i pokrojone jabłka ułóż na wyłożonej papierem foremce, polej je sokiem z cytryny, posyp cukrem i wiórkami masła, dodaj imbir i cynamon.
Wstaw jabłka do piekarnika na ok. 15 min, aby się skarmelizowały.
Po ok 10min pieczenia jabłek wyjmij ciasto z lodówki na obficie posypany mąką blat lub stolnicę i rozwałkuj na okrągły placek wielkości foremki.
Kiedy jabłka będą gotowe wyjmij je z piekarnika i przykryj rozwałkowanym ciastem, zawijając wystające brzegi pod spód.
Piecz ok 20 min, upieczone ciasto w foremce przykryj dużym talerzem i energicznym ruchem odwróć do góry dnem, delikatnie zdejmij foremkę i papier do pieczenia i gotowe!
Zobacz także:
Słodka tarta rabarbarowa
Szarlotka z malinami
Kruchy placek z marcepanem i morelami
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/04/moja-tarta-tatin