Wykonanie
Kolejny weekend przynosi ze sobą kolejny przepis na
chleb. Tym razem zrobiłam
pieczywo na
mące pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem
mąki żytniej. Ciasto na
chleb przygotowałam dzień wcześniej i pozostawiłam do wyrośnięcia na noc. Nie mając zbyt wiele czasu zdecydowałam się skorzystać z przepisu „bez zagniatania”.Efekt bardzo mnie zaskoczył, chociaż obawiałam się, że ciasto nie wyrośnie odpowiednio bądź
chleb będzie kruszyć się w trakcie krojenia.
Chleb piekłam w garnku ceramicznym – jeżeli posiadacie odpowiedniej wielkości garnek żeliwny na pewno nadaje się on o wiele lepiej do tego celu.
Pieczywo podałam z domową pastą z
czerwonej soczewicy,
awokado i prażonego
sezamu.
Składniki:1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej3/4 szklanki
mąki żytniej3 łyżki
siemienia lnianego3 łyżki
sezamu3 łyżki
ziaren słonecznika1 łyżeczka suchych
drożdży1 łyżka
cukru1/2 łyżeczki
soli1 szklana
wody o temperaturze pokojowej3 łyżki
oliwy z oliwekkilka łyżek
mąki pszennej (do podsypania ciasta)Przygotowanie:Do miski wsypuję oba rodzaj
mąki, siemię,
sezam,
słonecznik,
drożdże,
cukier i
sól. Mieszam wszystkie suche składniki. Dolewam 3/4 szklanki
wody i mieszam ciasto łyżką – jeżeli okaże się za gęste należy dodać pozostałą porcję. Ciasto powinno być lejące i przylepiać się do łyżki. Przykrywam miskę ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na całą noc (co najmniej 8 godzin).Następnego dnia posypuję blat sporą ilością
mąki i wykładam zawartość miski. Odgazowuję ciasto, składam je w kopertę i przykrywam ściereczką. Pozostawiam do wyrośnięcia na kolejną godzinę.Garnek smaruję
oliwą z oliwek i delikatnie przekładam do niego ciasto. Nie należy przejmować się, że nieco opadnie. Przykrywam garnek pokrywką i wstawiam go do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 180 stopni w trybie góra-dół. Piekę pod przykryciem przez 50 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę kolejne 20 minut. Po wyciągnięciu
chleba z piekarnika studzę go na czystej ściereczce.
Chleb można zacząć kroić dopiero gdy całkowicie ostygnie.Etapy przygotowania domowego
chleba