ßßß Cookit - przepis na Łatwy chleb bez zagniatania wypiekany w garnku

Łatwy chleb bez zagniatania wypiekany w garnku

nazwa

Wykonanie

Kolejny weekend przynosi ze sobą kolejny przepis na chleb. Tym razem zrobiłam pieczywo na mące pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem mąki żytniej. Ciasto na chleb przygotowałam dzień wcześniej i pozostawiłam do wyrośnięcia na noc. Nie mając zbyt wiele czasu zdecydowałam się skorzystać z przepisu „bez zagniatania”.
Efekt bardzo mnie zaskoczył, chociaż obawiałam się, że ciasto nie wyrośnie odpowiednio bądź chleb będzie kruszyć się w trakcie krojenia. Chleb piekłam w garnku ceramicznym – jeżeli posiadacie odpowiedniej wielkości garnek żeliwny na pewno nadaje się on o wiele lepiej do tego celu. Pieczywo podałam z domową pastą z czerwonej soczewicy, awokado i prażonego sezamu.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki mąki żytniej
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
3 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklana wody o temperaturze pokojowej
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka łyżek mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Przygotowanie:
Do miski wsypuję oba rodzaj mąki, siemię, sezam, słonecznik, drożdże, cukier i sól. Mieszam wszystkie suche składniki. Dolewam 3/4 szklanki wody i mieszam ciasto łyżką – jeżeli okaże się za gęste należy dodać pozostałą porcję. Ciasto powinno być lejące i przylepiać się do łyżki. Przykrywam miskę ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na całą noc (co najmniej 8 godzin).
Następnego dnia posypuję blat sporą ilością mąki i wykładam zawartość miski. Odgazowuję ciasto, składam je w kopertę i przykrywam ściereczką. Pozostawiam do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Garnek smaruję oliwą z oliwek i delikatnie przekładam do niego ciasto. Nie należy przejmować się, że nieco opadnie. Przykrywam garnek pokrywką i wstawiam go do zimnego piekarnika. Nastawiam temperaturę na 180 stopni w trybie góra-dół. Piekę pod przykryciem przez 50 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę kolejne 20 minut. Po wyciągnięciu chleba z piekarnika studzę go na czystej ściereczce. Chleb można zacząć kroić dopiero gdy całkowicie ostygnie.
Etapy przygotowania domowego chleba
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/04/latwy-chleb-bez-zagniatania-wypiekany-w-garnku