Wykonanie
Okazuje się, że coraz więcej osób nie toleruje glutenu. I często pojawiają się na naszym blogu pytania o
chleb bezglutenowy. Otóż właśnie z tym dość słabo u nas. My gluten i tolerujemy i lubimy. Ale wychodząc naprzeciw oczekiwaniom postanowiliśmy co jakiś czas robić bezglutenowy
chleb. Tak żebyście
mieli przepisy, na które czekacie i które są wam potrzebne. Wypieki bezglutenowe nie są naszą mocną stroną,
póki co. Więc jeśli cokolwiek robimy źle to od razu dawajcie znać w komentarzach. Również jeśli macie jakieś sugestie czy inne spostrzeżenia. A tymczasem zapraszamy na bezglutenowy
chleb ryżowo-kukurydziany.Potrzebujemy:150 g
mąki ryżowej150 g
mąki kukurydzianej400 ml
wody2 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżki czarnego
sezamu2 łyżki białego
sezamuWykonanie:Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję. Po wymieszaniu odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i ponownie wyrastamy przez godzinę. Po tym czasie pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni.Smacznego!