ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany

Bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany

nazwa

Wykonanie

Okazuje się, że coraz więcej osób nie toleruje glutenu. I często pojawiają się na naszym blogu pytania o chleb bezglutenowy. Otóż właśnie z tym dość słabo u nas. My gluten i tolerujemy i lubimy. Ale wychodząc naprzeciw oczekiwaniom postanowiliśmy co jakiś czas robić bezglutenowy chleb. Tak żebyście mieli przepisy, na które czekacie i które są wam potrzebne. Wypieki bezglutenowe nie są naszą mocną stroną, póki co. Więc jeśli cokolwiek robimy źle to od razu dawajcie znać w komentarzach. Również jeśli macie jakieś sugestie czy inne spostrzeżenia. A tymczasem zapraszamy na bezglutenowy chleb ryżowo-kukurydziany.
Potrzebujemy:
150 g mąki ryżowej
150 g mąki kukurydzianej
400 ml wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki czarnego sezamu
2 łyżki białego sezamu
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję. Po wymieszaniu odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i ponownie wyrastamy przez godzinę. Po tym czasie pieczemy 45 minut w temp. 200 stopni.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2015/09/bezglutenowy-chleb-ryzowo-kukurydziany.html