ßßß Cookit - przepis na Bananas Beach - likier bananowy

Bananas Beach - likier bananowy

nazwa

Wykonanie

Nalewki wciąż dochodzą, w tym temacie nic się nie zmieniło. I długo jeszcze nie zmieni. Nalewki zdecydowanie uczą cierpliwości. Tymczasem więc popijam jakieś belgijskie piwo, zerkam na jakiś komediowy serial i wpisuję przepis na ten likier. Stosunkowo szybko się robi (w porównaniu do nalewek) więc trzasnąłem go tak w oczekiwaniu na właściwe trunki. To raczej taki kobiecy napój. Delikatny i słodki, przyjemnie się pije. Cytryna dodaje lekkiej nutki orzeźwienia, która latem idealnie się zgrywa z całością.
1,5 kg bananów
1 litr śmietany 18 %
sok z 1 cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
0,3 kg cukru
1 litr spirytusu 95%
Banany kroimy na grube plastry i wkładamy do dużego słoja. Optymalny będzie 3 litrowy. Zalewamy śmietaną i dosypujemy cukier. Dodajemy też sok z cytryny i skórkę. Potem, ciągle mieszając, dolewamy spirytus. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 1 miesiąc. Wstrząsamy słoikiem co 2 dni. Śmietana będzie się rozwarstwiała, niezbyt ładnie to wygląda. Ale to nic złego, tak właśnie ma być.
Po miesiącu przelewamy przez durszlak wyłożony gazą lub pieluchą tetrową. Przy tej nalewce takie filtrowanie w zupełności wystarczy. Banany pozostałe na durszlaku już nam się nie przydadzą. Nalewkę butelkujemy i zostawiamy na kolejny miesiąc. W butelkach nalewka również będzie się trochę rozwarstwiać, więc przed każdym spożyciem należy wstrząsnąć butelką.
Źródło:http://www.chleby.info/2015/07/bananas-beach-likier-bananowy.html