Wykonanie


Tym razem mamy dla was przepis na szybką przekąskę. Coś na taki niewielki głód, albo jak niespodziewanie się goście zjawią, a my nie mamy co na stół wyciągnąć. Ot taka po prostu szybka zagryzka, a do tego niezwykle smaczna.My czasami robimy "sprzątanie lodówki" i podczas takich właśnie akcji wymyślamy potrawy i wykorzystujemy wszelakie znalezione "resztki". Oczywiście nie bierzemy wszystkiego jak leci, tylko starannie komponujemy danie. Tak było i tym razem. Lodówka wyczyszczona, a wszystkie składniki pasują do siebie idealnie, babeczki wyszły rewelacyjnie i zniknęły szybciej niż się robiły. A ja tymczasem czekam na kolejną akcję sprzątania lodówki.Zajadając się tymi babeczkami rozmyślaliśmy z Madzią nad męczącym nas dylematem. Otóż
Madzia od jakiegoś czasu męczy mnie żeby się na jakąś wioskę wyprowadzić. Jakiś dom kupić (albo chociaż rozpadający się szałas), jakąś kozę, posadzić parę
marchewek czy
ziemniaków i żyć tam sobie spokojnie. Prawdę mówiąc jakbym miał wybierać
między rozpadającym się szałasem, a fajnym domem to wybór jest prosty :) Chociaż cała sprawa wcale prosta nie jest. Bo z jednej strony fajnie
mieć kawałek swojej ziemi, a z drugiej jednak mieszkanie w bloku tez ma swoje zalety. No nic, oglądamy te domy drewniane (bo jeśli już to raczej taki właśnie drewniany byśmy chcieli) i może kiedyś się zdecydujemy. A może wy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Lepszy taki drewniany, z bali, murowany? A może lepiej zostać w mieszkaniu w bloku? :)Potrzebujemy:2 opakowania
ciasta francuskiego200 g
szpinaku200 g
fety150 g
wędzonego łososia2 łyżki
masła +
masło do posmarowania foremek1 łyżka
śmietany20 g obranych
pistacjisól,
pieprzSzpinak myjemy i osuszamy. Smażymy na
maśle, dodajemy łyżkę
śmietany, doprawiamy
pieprzem i lekko solimy.
Fetę kroimy w małą kostkę, a
szpinak w cienkie paseczki.
Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i wykładamy nim posmarowane
masłem foremki do babeczek, tak aby ciasto wystawało ponad nie. Wkładamy do środka łyżkę
szpinaku, kosteczkę lub dwie
fety oraz trochę
łososia. Posypujemy pokruszonymi
pistacjami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia na około 15 minut. Pod koniec, aby się nie babeczki przypaliły, wyłączamy górną grzałkę i zostawiamy tylko dół.Smacznego!

