Wykonanie
Dzisiaj mamy dla Was przepis na rzecz fajną, a mianowicie na tytułowy zakwas buraczany. Dzięki niemu będziecie mogli się cieszyć smakiem pysznego barszczu, do którego gotowania go wykorzystacie. A przepis na barszcz z użyciem owego zakwasu już niebawem... Wraz z pysznymi, obiecanymi już jakiś czas temu, pasztecikami z
kiszoną kapustą, która właśnie się ukisiła :) Ale zanim będziemy cieszyć nasze
kubki smakowe tymi dobrociami trzeba najpierw trochę popracować :)Potrzebujemy:ok. 2 kg
burakówok. 2 litry przegotowanej i ostudzonej
wody4-5 ząbków
czosnku4 kulki
ziela angielskiego3
liście laurowe2 łyżki
soli niejodowanejduży
słój lub kamionkagaza i gumka recepturkaPrzygotowanie:
Buraki obieramy cienko ze skórki, kroimy na grube plastry i wrzucamy do słoja lub kamionki, dodajemy
przyprawy i
sól i zalewamy
wodą tak, by wszystko było przykryte. Przykrywamy gazą, nakładamy gumkę i odstawiamy aż się ukisi. Jeżeli na powierzchni pojawi się piana lub biały osad to delikatnie zdejmujemy go łyżką, to normalne zjawisko, to nie pleśń. Po 5-7 dniach przelewamy przez gęste sitko i zlewamy do szczelnie zamykanych butelek. Trzymamy w chłodnym miejscu (u nas lodówka) nawet przez kilka miesięcy.
Buraczki z produkcji zakwasu zamroziliśmy na później i wykorzystamy je do ugotowania barszczyku.Smacznego!
Madzia