Wykonanie
Za 9 dni już Wigilia, więc to najwyższy czas by przygotować zakwas na barszcz czerwony . Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście to… marsz do kuchni!!Przyznam, że zazwyczaj robiliśmy barszcz z kupnego zakwasu. Jednak ten domowy, jak wszystko co zrobimy sami od podstaw, jest niezastąpiony. Jako, że kocham pichcić w kuchni nie może w tym roku być innego barszczu na Wigilię od tego na domowym zakwasie. Wiem, że znajdziecie wiele przepisów na różnych blogach, a ja inspirowałam się właśnie nimi, ale myślę, że dobrze będzie jak znajdzie się on też tutaj. Potrzeba niewielu składników, odrobina czasu i cierpliwości, a zakwas
zrobi się sam. Do dzieła!
beetroot ‚sourdough’ for borschtSkładniki:ok. 700g
buraków czerwonych (obrane)3-4 ząbki
czosnku3-4
liście laurowe3 ziarnka
pieprzu4-5 ziarenek
ziela angielskiego2 łyżeczki
soli3 szklanki
wodykromka
żytniego chleba na zakwasieduży
słójSłój wyparzyć i upewnić się, że jest czysty. Układać w nim obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
buraki. Pomiędzy dodać
przyprawy oraz
chleb. Zalać
wodą. Przykryć gazą lub zakręcić delikatnie – niedokładnie i odstawić na 7 dni do szafki/w ciepłe miejsce. Po tych dniach sprawdzić czy zakwas jest w porządku, nie powinno być oczywiście żadnej pleśni. Odstawić jeszcze na 2-3 dni. Po tym czasie przygotować barszcz, na który przepis wkrótce na blogu.Już grzeję się w własnym pokoju przy cieple mojej kudłatej przyjaciółki (w piątek idzie do fryzjera ;)). Nie będzie trwało to długo, więc cieszę się na ten pobyt w domu jeszcze bardziej i korzystam z każdej danej chwili jak najlepiej potrafię – będzie intensywnie, ale ciekawie i przede wszystkim szczęśliwieMiłego wieczoru!