ßßß Cookit - przepis na Zakwas na wigilijny barszcz czerwony.

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony.

nazwa

Wykonanie

Za 9 dni już Wigilia, więc to najwyższy czas by przygotować zakwas na barszcz czerwony . Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście to… marsz do kuchni!!
Przyznam, że zazwyczaj robiliśmy barszcz z kupnego zakwasu. Jednak ten domowy, jak wszystko co zrobimy sami od podstaw, jest niezastąpiony. Jako, że kocham pichcić w kuchni nie może w tym roku być innego barszczu na Wigilię od tego na domowym zakwasie. Wiem, że znajdziecie wiele przepisów na różnych blogach, a ja inspirowałam się właśnie nimi, ale myślę, że dobrze będzie jak znajdzie się on też tutaj. Potrzeba niewielu składników, odrobina czasu i cierpliwości, a zakwas zrobi się sam. Do dzieła!
beetroot ‚sourdough’ for borscht
Składniki:
ok. 700g buraków czerwonych (obrane)
3-4 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
3 ziarnka pieprzu
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
3 szklanki wody
kromka żytniego chleba na zakwasie
duży słój
Słój wyparzyć i upewnić się, że jest czysty. Układać w nim obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki. Pomiędzy dodać przyprawy oraz chleb. Zalać wodą. Przykryć gazą lub zakręcić delikatnie – niedokładnie i odstawić na 7 dni do szafki/w ciepłe miejsce. Po tych dniach sprawdzić czy zakwas jest w porządku, nie powinno być oczywiście żadnej pleśni. Odstawić jeszcze na 2-3 dni. Po tym czasie przygotować barszcz, na który przepis wkrótce na blogu.
Już grzeję się w własnym pokoju przy cieple mojej kudłatej przyjaciółki (w piątek idzie do fryzjera ;)). Nie będzie trwało to długo, więc cieszę się na ten pobyt w domu jeszcze bardziej i korzystam z każdej danej chwili jak najlepiej potrafię – będzie intensywnie, ale ciekawie i przede wszystkim szczęśliwie
Miłego wieczoru!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/12/zakwas-na-wigilijny-barszcz-czerwony.html