ßßß
beetroot ‚sourdough’ for borschtSkładniki:ok. 700g buraków czerwonych (obrane)3-4 ząbki czosnku3-4 liście laurowe3 ziarnka pieprzu4-5 ziarenek ziela angielskiego2 łyżeczki soli3 szklanki wodykromka żytniego chleba na zakwasieduży słójSłój wyparzyć i upewnić się, że jest czysty. Układać w nim obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki. Pomiędzy dodać przyprawy oraz chleb. Zalać wodą. Przykryć gazą lub zakręcić delikatnie – niedokładnie i odstawić na 7 dni do szafki/w ciepłe miejsce. Po tych dniach sprawdzić czy zakwas jest w porządku, nie powinno być oczywiście żadnej pleśni. Odstawić jeszcze na 2-3 dni. Po tym czasie przygotować barszcz, na który przepis wkrótce na blogu.Już grzeję się w własnym pokoju przy cieple mojej kudłatej przyjaciółki (w piątek idzie do fryzjera ;)). Nie będzie trwało to długo, więc cieszę się na ten pobyt w domu jeszcze bardziej i korzystam z każdej danej chwili jak najlepiej potrafię – będzie intensywnie, ale ciekawie i przede wszystkim szczęśliwieMiłego wieczoru!