Wykonanie

Dzisiaj mamy dla was bardzo prostą
wędlinę. Kiedyś, gdy nieco rzadziej robiliśmy w domu wszelakie mięsiwa, miałem taką swoją ulubioną sklepową
wędlinę. Nie wiem nawet co to było, ale było dość smaczne i jakoś tak dziwnie tanie. Jakaś taka
wędlina z warzywami w środku. No i tak jadłem to sobie radośnie.
Potem, z czasem, zapomniałem o tym zupełnie. Przeprowadziliśmy się, zmieniliśmy sklep i inne
wędliny kupowałem. Ale teraz, za sprawą Dobrej
Kiełbasy, miałem sposobność powrócić do tamtych smaków. Bo czasem jednoczymy siły z tym kiełbasianym portalem i razem robimy to i owo. To znaczy
Madzia robi, ja udaję, że pomagam (robię dobre wrażenie), a Dobra
Kiełbasa dostarcza nam niezbędnego wyposażenia. Wszystko dobrze wychodzi, wszyscy są zadowoleni. Mam nadzieję, że Wy również się cieszycie, że co jakiś czas dostarczamy Wam fajne przepisy.Wspominałem, że udało nam się powrócić do tamtych smaków, do smaku wspomnianej
wędliny. Właściwie nie do końca to prawda, niezbyt precyzyjnie to ująłem. Właściwie to tamten smak wyprzedziliśmy o dobry kilometr, ta
wędlina jest pyszna i aromatyczna!Potrzebujemy:1 kg
łopatki wieprzowej200 g
czerwonej papryki20 g peklosolipół łyżeczki
ostrej paprykiszczypta
gałki muszkatołowejMięso kroimy w kostkę 3x3 cm, dodajemy peklosól i porządnie mieszamy. Przekładamy do woreczka, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do
mięsa dodajemy
paprykę i
przyprawy. Wkładamy w woreczku do
szynkowara i odstawiamy na godzinę. Parzymy ok. 1,5 godziny w temperaturze 80-85 stopni (
mięso powinno
mieć temperaturę wewnątrz około 77 stopni). Prawda, że proste?Smacznego!Do przygotowania tej
wędliny posłużyliśmy się następującymi sprzętami ze sklepu Dobrej
Kiełbasy:

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)