Wykonanie
Składniki2 kg
łopatki wieprzowej bez kości1 łyżka
soli1 łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka kuminu (
kminu rzymskiego)1 łyżka
papryki czerwonej słodkiej1 łyżeczka
papryki ostrej2 łyżki
brązowego cukru4 ząbki
czosnkuDo posmarowania dna naczyniatrochę
masła klarowanegoWykonanie
czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystkie
przyprawy wymieszać ze sobą, dodać do nich
czosnek i również wymieszać, na papkę
łopatkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć ją dokładnie
przyprawami z
czosnkiemmięso zawinąć w folię, ale prościej od razu umieścić je w naczyniu z przykryciem w którym będziemy je piec – najlepiej naczynie ceramiczne z pokrywką lub brytfanka z pokrywką. Dno naczynia przesmarować
masłem klarowanym, ale dosłownie trochę, by w razie czego nic nie przywarło – więcej tłuszczu nie jest absolutnie koniecznie, bo
łopatka jest tłusta sama w sobie. Natarte
przyprawami mięso, w folii lub w naczyniu, odłożyć do lodówki ok. 10 godzin. Wystarczy też ok. 4 godzin, ale lepiej na 10 godzin lub na całą nocjeśli wcześniej tego nie zrobiliśmy, to przełożyć
mięso do naczyniu z pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C na 10 godzin. Jeśli nie boimy się zostawić piekarnika bez nadzoru, to można
mięso piec przez noc – na pewno nic mu nie będzie – w taki niskiej temperaturze się nie przypali, poza tym w trakcie wytworzy się sporo sosu z wytopionego tłuszczu i płynu, więc również nie przywrze na ostatnie pół godziny pieczenia można zdjąć pokrywkę, by trochę przypiec wierzch, ale nie jest to koniecznie, bo
mięso i tak “szarpiemy” na kawałkiupieczone
mięso wyjąć z piekarnika i trzymać pod pokrywką jeszcze ok. 30 do 40 min., by
soki wewnątrz się uspokoiły, ale by nie wystygłojeszcze gorące
mięso wyłożyć na duży talerz lub deskę i za pomocą widelca szarpać je na włókna i małe kawałki –
póki mięso jest ciepłe, będzie to bardzo prostetak przygotowane
mięso można podawać na ciepło lub na zimno, na obiad lub w kanapkach czy bułkachprzechowywać w lodówce, pod przykryciem. Jeśli chcemy je odgrzać, to podlać je odrobiną
wody lub sosem, który został z pieczenia
