Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« 8222 Żubrze 8221
wędlinyKiełbasa zwyczajna z dzika »
Kiełbasa serdelowa

Składniki:-
łopatka wieprzowa 6kg-
wołowina gulaszowa 3kg- podgardle wieprzowe 1-
pieprz naturalny 1g/kg-
czosnek 1g/kg-
papryka słodka 0,8g/kg-
gałka muszkatołowa 0,7g/kg- jelita wieprzowe średnica 35mm- peklosól 18-24g/kg
Mięso pokroić na kawałki i zapeklować na sucho 48h w temp. ok. 6 stopni.Następnie wszystkie rodzaje
mięsa mielemy na sitku 3mm. Kutrujemy
mięso wieprzowe i wołowe z dodatkiem
wody ok 30%. Następnie dodajemy pozostałe składniki i kutrujemy. Przy braku kutra możemy użyć malaksera lub zemleć
mięso na sitku 3mm trzy
razy. Wymieszać dokładnie masę i napełnić dość luźno osłonki. Odkręcając w batony ok. 20cm nawet do 30cm.Osadzamy w temp ok. 20-25 stopni ok. 0,5h.Wędzimy
dymem o temp. ok. 50-60 stopni ok. 2h do uzyskania jasnobrązowej barwy.Parzymy w wodzie o temp. ok. 72 stopnie do uzyskania wewnątrz temp ok. 68 stopni.Studzimy i schładzamy do temp. poniżej 10 stopni.Smacznegoniedziela, 07 września 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter