ßßß
Składniki:- mięso kl. II z dzika 3,5 kg- mięso kl. III (ścięgniste) z dzika 1,5kg- jelita wieprzowe- pieprz 1,2g/kg- jałowiec 0,5g/kg- gałka muszkatołowa 0,5g/kg- czosnek 2g/kg- peklosól 18-20g/kgMięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-72h w temp. ok. 6 stopni.Następnie mięso kl II zemleć na szarpaku lub pokroić nożem w drobną kostkę 1x1cm. Mięso ścięgniste zemleć na sitku 2-3mm.Oba rodzaje mięs wymieszać i dodać przyprawy.Napełnić jelita, odkręcając wianki.Osadzać ok 2h.Osuszyć w wędzarni i wędzić w temp ok. 50 stopni do uzyskania brązowej barwy. Następnie podnieść temp. do ok. 80-85 stopni i podpiekać do momentu uzyskania wewnątrz kiełbasy temp. ok 70-72 stopnie.Ostudzić i powiesić w chłodnym pomieszczeniu 10-15 max na tydzień.Jeśli nie mamy mięsa z dzika można je zastąpić wieprzowym.Smacznegoniedziela, 07 września 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter