Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa serdelowa
Kiełbaski dojrzewające, a »
Kiełbasa zwyczajna z dzika

Składniki:-
mięso kl. II z dzika 3,5 kg-
mięso kl. III (ścięgniste) z dzika 1,5kg- jelita wieprzowe-
pieprz 1,2g/kg-
jałowiec 0,5g/kg-
gałka muszkatołowa 0,5g/kg-
czosnek 2g/kg- peklosól 18-20g/kg
Mięso pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-72h w temp. ok. 6 stopni.Następnie
mięso kl II zemleć na szarpaku lub pokroić nożem w drobną kostkę 1x1cm.
Mięso ścięgniste zemleć na sitku 2-3mm.Oba rodzaje
mięs wymieszać i dodać
przyprawy.Napełnić jelita, odkręcając wianki.Osadzać ok 2h.Osuszyć w wędzarni i wędzić w temp ok. 50 stopni do uzyskania brązowej barwy. Następnie podnieść temp. do ok. 80-85 stopni i podpiekać do momentu uzyskania wewnątrz
kiełbasy temp. ok 70-72 stopnie.Ostudzić i powiesić w chłodnym pomieszczeniu 10-15 max na tydzień.Jeśli nie mamy
mięsa z dzika można je zastąpić wieprzowym.Smacznegoniedziela, 07 września 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter