ßßß Cookit - przepis na Mielonka ze słoika

Mielonka ze słoika

nazwa

Wykonanie

Zatem dzisiaj mielonka ze słoika. Idealna do smarowania kanapek, smakuje wybornie, subtelnie pokryta warstwą galarety i cieniutką warstwą smalcu.
A skoro o PRL-u mowa to opowiem wam coś. To raczej dla nieco starszych czytelników, ci młodsi mogą się poczuć nieco zagubieni, jakby czytali literaturę science fiction. Otóż dawno dawano temu funkcjonował twór o nazwie "Książka skarg i wniosków" (znany także jako "Książka skarg i zażaleń" lub "Książka życzeń i zażaleń"). Wisiał sobie na sznurku taki zeszyt (bo owa książka była właśnie zeszytem) w każdej placówce gastronomicznej i każdy zadowolony lub też niekoniecznie zadowolony klient mógł sobie w tym zeszycie ulżyć, napisać co mu leży na wątrobie. Tak na marginesie, dosłownie na wątrobie to mogło zalegać sporo, bo często w takich placówkach jedzenie było naprawdę podłe.
Przytoczyć chciałbym jeden z takich wpisów, zawarty w książce pewnego białostockiego lokalu:
"Na prośbę konsumenta nie podano pieprzu do flaczków. Czyżby w "Koweńskiej" zabrakło pieprzu?" Zajkowski Antoni, Białystok" .
Pod wpisem jest i odpowiedź kierownika zakładu:
"W odpowiedzi na zgłoszona skargę-wniosek z dnia 19.1.1978 r. wyjaśniam, że flaczki dostarczane są w postaci mrożonek i doprawiane dodatkowo przyprawami smakowymi, zatem nie zachodzi potrzeba dodatkowego podawania pieprzu".
Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki
350 g łopatki
200 g chudego boczku
11 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy
Całość się robi naprawdę łatwo: mięso przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach (ok. 3 mm lub mniej). Dosypujemy przyprawy i wyrabiamy na gładką masę. Mięso przekładamy do słoików i uciskamy mocno żeby nie było przerw i powietrza w mięsie. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy.
Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:
Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.
Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1 , 5 litra: 120, 80, 60 minut.
Pierwsza pasteryzacja daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2014/09/mielonka-ze-soika.html