Wykonanie

Ale oczywiście nie rozstajemy się w Dobrą
Kiełbasą, za bardzo ich lubimy. Ale słoików mamy już dość. Odpoczniemy z tydzień i przygotujemy dla was kilka
wędlin z
szynkowaru.
Szynkowar to genialne urządzenie. Przy jego pomocy w bardzo prosty sposób można zrobić różne wykwintne
wędliny. Mi się marzy coś z
jajkiem w środku. Pomyślimy o tym, może się uda.A skoro wspomniałem na wstępnie o PRL-u to przed głównym przepisem jeszcze tylko Żenujący Żart Prowadzącego:Gdzie powinien stać pomnik
Matki Polki? W kolejce. Na pomniku będzie napis: "Pani tu nie stała". Ale będzie też drugi napis: "Zamienię pomnik na dwie pary rajstop. Matka Polka".
Młode pokolenie proszę o zrozumienie, wiem, że ten żart może się wydać ciężki jak ołowiane buty.No to jak już się pośmiali to zapraszam do kuchni:Składniki na 1 duży słoik lub 2 małe0,5 kg
łopatki10 g
przyprawy "
Kiełbasa słoikowa" od Dobrej
KiełbasysmalecMięso kroimy na drobną kostkę i dokładnie wyrabiamy z
przyprawami i ciasno upychamy w słoikach. Tak żeby w miarę możliwości nie było powietrza
między kawałkami
mięsa. Na górę dajemy po łyżce
smalcu. Zakręcamy i pasteryzujemy.Po pasteryzacji wkładamy na dzień lub dwa do lodówki żeby wokół
mięsa wytworzyła się pyszna galareta, a na górze aromatyczny
smalec.Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia:Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut.Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio 90, 60 i 45 minut. Przy większych słojach, o pojemności 1 , 5 litra: 120, 80, 60 minut.Pierwsza pasteryzacja
daje nam trwałość produktu do 1 miesiąca, przy konieczności przechowywania w temperaturze poniżej 10 stopni. Druga przedłuża trwałość do 6 miesięcy, ale nadal przy konieczności trzymania w niskiej temperaturze. Trzecia natomiast pozwala przechowywać produkt również 6 miesięcy, ale już nawet bez chłodzenia (czyli np. w kuchennej szafce).Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)