Wykonanie

I właśnie zastanawiałem się co zrobić z tymi
otrębami. Do głowy przychodziło mi tylko jakieś
pieczywo (to znaczy
otręby jako dodatek do
pieczywa). Ale chciałem coś innego,
pieczywa chwilowo mam dość. I wymyśliłem, że zrobię muffiny. Takie chyba nawet zdrowe, bo i te ekologiczne
otręby, i
jabłka, i
banany... ;) Takie na wypasie muffiny. I jak się okazało wyszły naprawdę niezłe.200 g
mąki pszennej120 g
banana (waga już po obraniu, czyli ok. 1
banana)100 g startego
jabłka (po obraniu ze skórki i usunięciu pestek to ok. 3/4 dużego
jabłka)40 g
otrębów orkiszowych40 g
brązowego cukru trzcinowego20 ml
oleju rzepakowego150 ml
mleka30 ml
śmietany 12%1
jajko1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kardamonuBanana kroimy w drobną kostkę, a
jabłko ucieramy na grubych oczkach. Wrzucamy do dużej miski. Następnie wlewamy wszystkie płynne składniki, a
potem wsypujemy suche. Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta.Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.Prawda, że proste?Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)