Wykonanie

Dochodzimy do końca, czyli ostatni już
chleb ze wspominanego już niedzielnego wypieku. Pisałem już kilka
razy o tym w poprzednich wpisach. Zrobiłem sobie wtedy szaleństwo i od 5 rano piekłem
pieczywo. Przepisy pojawiały się w kilku poprzednich wpisach, a teraz
pora na finalny
chleb z
makiem. Miękki w środku z delikatnie chrzęszczącym w zębach
makiem i idealnie chrupiącą skórką.Składniki na 2 bochenki:500 g
mąki pszennej typ 550500 g
mąki tortowej typ 450200 g
mąki pszennej razowej typ 1850 (graham)4 łyżeczki
soli14 g
drożdży instant700 g letniej
wody4 łyżki
oliwy z oliwek5 łyżek
makuWszystkie składniki mieszamy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do dłoni. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do natłuszczonych foremek i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)