Wykonanie
Przepraszam za długą nieobecność,ale miałam urwanie głowy związane ze zmianą promotora na uczelni i jakoś nie miałam weny na twórcze gotowanie :)Teraz nadrabiam pysznym małym
wiejskim chlebkiem.Okazało się ze miałam troche za duzą formę jak na tę ilosc ciasta wiec chlebek wyszedl troche niski,ale za to pyszny.
Wiejski chlebPrzepis zmodyfikowany z bloga everycakeyoubakeSkładniki:~450 g
mąki pszennej razowej chlebowej50 g
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
cukru1,5 łyzeczki
drożdzy instant2 łyżeczki
soli1 łyzka
oliwy350 ml
wodyMąkę wymieszać z 300 ml
wody i pozostawić na ok 20 min.Następnie wyrabiać ok 10 min stopniowo dolewająć reszte
wody.Pod koniec wyrabiania dodawac kolejno
drozdze cukier sol i
oliwe.Ciasto powinno byc delikatne i lekko luźne.Przykryć szczelnie i odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcią. Po upływie połowy tego czasu ciasto odgazować,rozciągnąć i uformować kulę.Odstawić spowrotem.Lekko wyrosnięte ciasto znowu odgazować i rozciągnąć.Uformować kulę lub bochenek i wsadzić do naoliwionej formy lub posypanego
mąką koszyka.POzostawić do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny.30 min wcześniej nagrzać piekarnik do 200 stopni.Bochenek ponacinac.Spryskać
wodą piekarnik i piec 40 minut.