ßßß Cookit - przepis na Chleb z pieczonym czosnkiem J. Hamelmana

Chleb z pieczonym czosnkiem J. Hamelmana

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny miękisz i skóka. Niestety jak to chleby z dodatkiem drozdży dość szybko traci swoją świeżość dlatego warto go poporcjować, zostawić tyle ile zjemy a reszte zamrozić. Dzięki temu znacznie dłużej będziemy się cieszyć smacznym chlebem. Przepis z bloga Escapade gourmande .
Zaczyn :
180 g mąki
110 g wody
40 g zakwasu
Wszystkie składniki łączymy razem. Odstawiamy pod przykryciem na blacie kuchennym na 12 godzin.
Ciasto właściwe :
810 g mąki chlebowej pszennej
90 g mąki pszennej razowej
590 g wody
50 g oliwy z oliwek
20 g soli
5 g drożdży instant
30 g pieczonego czosnku ( odcinamy wierzch główki czosnku, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok 20-30 minut w temp.200°C. Po wystygnięciu wyciskamy miąższ ze skorupki )
Wszystkie składniki łacznie z zaczynem umieszczamy w misce. Miksujemy na szybkich obrotach 3 minuty i kolejno na wolnych następne 3 minuty. Moje ciasto było dość gęste i nie dało rady miskować dlatego krótko wyrobiłam rękoma.
Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny do wyrosnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 keksówki o długości ok 26 cm. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny.
Chleb pieczemy w temp. 240°C przez 40-45 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/12/Chleb-z-pieczonym-czosnkiem-J-Hamelmana.html