Wykonanie
Bardzo smaczny miękisz i skóka. Niestety jak to
chleby z dodatkiem
drozdży dość szybko
traci swoją świeżość dlatego warto go poporcjować, zostawić tyle ile zjemy a reszte zamrozić. Dzięki temu znacznie dłużej będziemy się cieszyć smacznym
chlebem. Przepis z bloga Escapade gourmande .
Zaczyn :180 g
mąki110 g
wody40 g zakwasuWszystkie składniki łączymy razem. Odstawiamy pod przykryciem na blacie kuchennym na 12 godzin.Ciasto właściwe :810 g
mąki chlebowej pszennej90 g
mąki pszennej razowej590 g
wody50 g
oliwy z oliwek20 g
soli5 g
drożdży instant30 g pieczonego
czosnku ( odcinamy wierzch główki
czosnku, skrapiamy
oliwą, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok 20-30 minut w temp.200°C. Po wystygnięciu wyciskamy miąższ ze skorupki )Wszystkie składniki łacznie z zaczynem umieszczamy w misce. Miksujemy na szybkich obrotach 3 minuty i kolejno na wolnych następne 3 minuty. Moje ciasto było dość gęste i nie dało rady miskować dlatego krótko wyrobiłam rękoma.Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny do wyrosnięcia.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 keksówki o długości ok 26 cm. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 2 godziny.
Chleb pieczemy w temp. 240°C przez 40-45 minut.Smacznego :)