Wykonanie

Jest już noc ciemna, północ prawie, więc szybko ten przepis napiszę i spać lecę. Tak więc krótko będzie, bo łózko mnie wzywa. Jutro niestety o 5 rano pobudka...Jakiś czas temu dostałem od mamy słoiczek
dżemu z dyni. A dokładnie z dyni i
galaretki brzoskwiniowej. Trochę z dystansem do tego podszedłem, bo połączenie wydało mi się cokolwiek podejrzane. Ale już po pierwszej spróbowanej łyżce wziąłem z 10 kolejnych i w mniej niż minutę pół słoika zniknęło! Pyszny jest, nadaje się właściwie do tego samego co normalne inne
dżemy. A robi się go wyjątkowo prosto. Więc jak będzie za czas jakiś sezon na
dynię to kilka słoiczków z Madzią sobie zabezpieczymy :)4 kg dyni pokrojonej w kostkę3-4
galaretki brzoskwiniowe1 kg
cukru4-5 łyżek kwasku
cytrynowegoDynię kroimy w drobną kostkę i zalewamy 1-2 szklankami
wody. Dusimy aż
dynia będzie miękka i
zrobi się z niej paćka. Wtedy dodajemy
cukier, kwasek i
galaretki. Mieszamy dokładnie, przekładamy do słoików i pasteryzujemy 5 minut.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)