Wykonanie
Widziałam go już na kilku blogach w zeszłym roku. W tym postanowiłam spróbować samodzielnie. Oczywiście zamiast wydrukować sobie przepis spróbowałam zapamiętać. Skończyło się na tym, że gotowałam go zdecydowanie za krótko i w domu musiałam otworzyć słoiki i gotować jeszcze raz. Na zdjęciu
miód gotowany zbyt krótko, stąd też jego dość jasny kolor. Jak widać przygotowanie
miodku oparłam na
syropie fiołkowym (w końcu najlepiej pamiętamy to co już robiliśmy).
Syrop oczywiście dodaję do Kwiatowej Akcji.
Składniki:około 1 kg
cukrusok z 1
cytrynyWykonanie:Oczyszczone kwiaty (same żółte
płatki) zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy. Po 24 godz odcedzamy wszystko przez gazę a kwiaty wyrzucamy. Wsypujemy 1kg
cukru i gotujemy około 1 godz bez przykrycia,na małym ogniu aby utworzył się
syrop. Gorący
syrop wlewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
/wydrukuj przepis/