Wykonanie
Moja lemoniada to
syrop z kwiatów czarnego bzu rozcieńczony świeżo wyciśniętym
sokiem z cytryn. Co prawda
syrop z kwiatów bzu robiłam już jakiś czas temu ale dopiero dziś podaję pełny przepis. Kwiaty zbierałam na początku czerwca.
Syrop jest pasteryzowany więc może stać w spiżarni.
Składniki:10-15 baldachów świeżych kwiatów czarnego bzu6
cytrynszklanka
cukru (lub więcej:))Zaczynamy od zrobienia
syropu. Świeżo zerwane kwiaty obrywamy od gałązek i wrzucamy do garnka lub słoika. Dodajemy obraną i przekrojoną
cytrynę. Całość zalewamy ugotowaną
wodą. Słoik przykryty ściereczką odstawiamy na 2-3 dni.Do kwiatów dodajemy szklankę
cukru i zagotowujemy
syrop. Taki
syrop, gdy go przelejemy przez sitko i zapasteryzujemy, możemy przechować w słoiczkach. Natomiast do zrobienia lemoniady potrzebujemy jeszcze 5
cytryn. Do ciepłego
syropu dodajemy sok wyciśnięty z
cytryn i dopiero teraz przecedzamy wszystko przez sitko. Odstawiamy do ostygnięcia,
słodycz regulujemy dodatkiem
wody lub
cukru.Na koniec polecam artykuł o właściwościach kwiatów a także
owoców czarnego bzu.