ßßß
Składniki:
2 kg czerwonych mirabelek1 konfiturexsok z połowy cytrynyok. 70 dag cukru (według uznania)Sposób przygotowania:1. Mirabelki myjemy i pozbywamy się pestek.2. Owoce przekładamy do garnka, chwilkę smażymy, by troszkę się rozpadły.3. Wsypujemy konfiturex i mieszamy ok 1 minuty.4. Do mirabelek dodajemy cukier (do smaku - w zależności jak słodkie są mirabelki) i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minut. Zestawiamy z gazu i mieszamy jeszcze chwilę, aż piana zniknie.5. Gorący dżem przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcamy, stawiamy do góry nogami przynajmniej na 5 minut.6. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się dobrze trzyma:)Smacznego!!!