Wykonanie

Tak jak wspominałem przy ostatnim wpisie teraz przepis nadesłany przez Witolda, mojego czytelnika. Za co oczywiście Witoldowi bardzo dziękuję :) A Witold pisze tak:"Wspaniały w smaku i zdrowy
chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast
wody. Przepis jest czasochłonny, ale zdecydowanie wart zaangażowania. Ten smak będzie za Tobą chodził. Będzie pachnący, smaczny i wilgotny przez kilka dni. Produkcja oparta jest całkowicie na naturalnych składnikach.Składniki na żurek na bazie podpiwka:gotowy zakwas - 3 dag
mąka żytnia typ 720 - 4 dagpodpiwek (
napój) 0.18 litraSkładniki na ciasto:żurek na podpiwku - 25 dag
mąka pszenna typ 750 - 43 dag
mąka żytnia typ 720 - 22 dagpodpiwek - 0 . 22 litra
drożdże świeże - 1 dag
sól kamienna - 0.7 dag
ziarna słonecznika - 3 dag
siemię lniane - 3 dag
sezam - 3 dag
płatki owsiane - 5 dagOpis technologiczny:Żurek zamieszać z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22-25 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Gęstość ciasta regulować dodawanym podpiwkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min, wszystko nadal w temp pokojowej. Dobrze jest przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu zbiajać ciasto zaciągając boki na górę w celu pozbycia się z ciasta powietrza i uformować okrągły bochenek, można również uformować wzdłużnie i lekko dowolnie ponacinać. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godz. w zależności od temperatury otoczenia. Dobrze jest w okresie zimowym pozostawić przy grzejniku lub w innym ciepłym miejscu. Przed włożeniem do piekarnika dobrze jest zwilżyć wierzchnią warstwę
wodą pędzelkiem lub posypać wierzch
mąką. Piec około 50 min. w temp. 210 °C.Trochę ważnych informacji.Jeżeli się nie posiada doświadczenia w sporządzaniu właściwego zakwasu zalecam pozyskanie go z pobliskiej piekarni, ponieważ potrzebna jest niewielka ilość do sporządzenia
żurku, poza tym musi być właściwa jakość tego zakwasu, bo jest on podstawą do prawidłowego rozmnażania kultur bakteryjnych w
żurku. Podpiwek można samemu przyrządzić z suchej mieszanki dostępnej na allegro, lub kupić gotowy
napój (nie mylić podpiwka z
napojem "kwas
chlebowy").Zastosowany w technologii produkcji
chleba żurek i do jego wytworzenia podpiwek podnosi poza właściwościami zdrowotnymi, zdecydowanie walory smakowe i znacznie przedłuża świeżość wyprodukowanego
chleba. Proces technologiczny
chleba na bazie podpiwka jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem, jednak wspaniałe efekty smakowe i zdrowotne rekompensują poczyniony wysiłek."I tyle od Witolda. Ja od siebie dodam tylko, że przepis faktycznie dość skomplikowany, ale myślę, że niedługo go wypróbuję. Podoba mi się :)Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)