Wykonanie



Specjalnie dla Karoliny :) Długo mnie namawiała do tego
chleba. Tak dla żartu w
sumie, w pracy często gadamy o różnych
dziwnych połączeniach. I ostatnio uparła się na
chleb z czipsami. Tak sobie wymyśliła i nie chciała odpuścić, heh :) W
sumie pomyślałem, że
czemu nie... Przecież czipsy dobre,
chleb dobry to i
chleb z czipsami musi być dobry :) A od siebie dorzuciłem jeszcze
piwo. Bo co najlepiej pasuje do czipsów? No co? No wiadomo co! Własnie
piwo! A że nadchodzi Sylwester to pomyślałem, że nazwę ten
chleb właśnie
chlebem sylwestrowym. No bo przecież idealnie pasuje. Impreza,
piwo, czipsy... No czego chcieć więcej?300 ml
piwa jasnego140 g
mąki żytniej typ 720400 g
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli20 g świeżych
drożdży
50 g czipsów solonych (ja dałem Lay's)No i tradycyjnie: wszystko oprócz czipsów do dużej miski i mieszamy porządnie. Wyrabiamy ciasto przez 15-20 minut i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Dodam jeszcze tutaj, że kupić koniecznie musimy
piwo pół litrowe, a nie takie 0,3 litra. Do
chleba dodamy tyle ile trzeba, resztę będziemy mogli wypić :)

Po godzinie wyjmujemy ciasto na blat oprószony
mąką i wałkujemy na placek. Nie za duży, taki akuratny żeby był :) Na tym placku rozsypujemy równomiernie czipsy i zawijamy jak roladę, czy makowiec. W dłoniach formujemy taki kształt żeby nam się do foremki zmieściło i właśnie tam wkładamy. Na kolejną godzinę. Ciasto nam bardzo ładnie wyrośnie i pieczemy przez godzinę w 200 stopniach. Wyjmujemy na kratkę i studzimy. A
potem jemy :)A
potem zanosimy do pracy żeby Karolina mogła sprawdzić co też z jej szalonego pomysłu wyszło :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)