ßßß Cookit - przepis na Biały chleb na zakwasie

Biały chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dawno już nie robiłem chleba na zakwasie. W ogóle zdecydowanie za rzadko mi się to zdarza. A dzisiaj mam okazję. Bo za chwil parę odwiedzi nas Marta, moja kumpela jeszcze z liceum. Ostatnio policzyłem, że przyjaźnimy się już 19 lat. Hmm, długo... W każdym razie Marta kiedyś tam w rozmowie wspomniała, że lubi chleby na zawasie. Więc pomyślałem, że ciachnę taki jeden dla niej. Tym bardziej, że spotkania z Martą nie są zbyt częste, bo obecnie życie wiedzie ona w Krakowie (znaczy się teraz od jakiegoś czasu to w Wieliczce).
Przepis znalazłem u Kornika (a tenże Kornik pisze z kolei, że przepis ma od Liski . Skąd ma Liska tego nie wiem :)) Zatem Kornik pisze tak:
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy mąką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 stopni i pieczemy chleb około 40 minut (bułeczki mniej więcej 20 minut).
Tak właśnie jest napisane na blogu Kornika, przytoczyłem przepis słowo-w-słowo. Dziękuję Kornikowi :)
Na zdjęciach widać dwa chlebki, ale te powyższe składniki są na jeden bochenek.
Kurcze, zdarza mi się robić mniej lub bardziej smaczne chleby (czasami zupełnie paskudne też się zdarza, ale tych oczywiście nie publikuję), ale ten chleb był niesamowity! Dawno nie jadłem tak smacznego. Może to dzięki zakwasowi? Zdecydowanie częściej muszę robić chleby na zakwasie :)
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2011/05/biay-chleb-na-zakwasie.html