Wykonanie
By MagicPot, 7 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Przygotowując pszenno –
żytni chleb z garnka wzorowałam się na przepisie
chleb z garnka zmieiając proporcje i użyte
mąki. Mino iż nie użyłam dużo
mąki żytnej, to
chleb i tak nie urósł tak wysoko jak w przypadku
chlebu przygotowanego z
mąki tylko pszennej.
Chleb był „cięższy” od
mąki żytniej ale równie dobrze smakował.500g
mąki pszennej najlepiej typ 650250g
mąki żytniej – ja użyłam typ 20007g suchych
drożdżypół litra przegotowanej i letniej
wodyjedna łyżka
olejuprzyprawy: dwie łyżeczki
soliPrzygotowałam większą plastikową miskę i wymieszałam obie
mąki i przesiałam przez sitko. W przypadku
mąki żytniej typu 2000 podczas przesiewania zostały „części”, które również dodałam do ciasta.Następie dodałam
drożdzę, wlałam
wodę,
olej i
sól i przy użyciu drewnianej łyżki dokładnie wymieszałam aż uzyskałam jednolitą konsystencję.Miskę przykryłam folią aluminową i wstawiłam na noc do lodówki.Następnego dnia rano, wyjęłam miskę z lodówki i odstawiłam na około dwie godziny koło kuchenki by ciasto nabrało pokojowej temperatury.Po upływie dwóch godzin, piekarnik nastawiłam na grzanie na 220˚C a do środka wstawiłam duży garnek (23cmszerokości, 17cm wysokości) wraz z pokrywką – pamiętajcie by garnek nie miał plastikowych części.Na blat rozsypałam odrobinę
mąki.Z miski wyjęłam wyrośnięte ciasto i delikatnie kilka
razy zagniotłam a następnie przykryłam ścieraczką i pozostawiłam do odpoczynku.Gdy piekarnik był nagrzany przełożyłam wyrośnięte ciasto do gorącego garnka i przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika. Garnka nicznym nie wysmarowałam.Temperaturę zmniejszyłam do 200˚C i piekłam
chleb przez 35 minut z zegarkiem w ręku.Po upływie powyższego czasu, zdjęłam pokrywkę z garnka i piekłam
chleb jeszcze przez 20 minut.Gdy czas minął, wyjęłam garnek z piekarnika (pamiętajcie że garnek będzie bardzo gorący, więc należy używać rękawic kuchenny) i
chleb i położyłam go na kratce do ostygnięcia.Smaczego!Polecam inne przepisy: