ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe według Danuty

Ciasto drożdżowe według Danuty

nazwa

Wykonanie

Tym razem przepis na ciasto drożdżowe prosto z automatu. Przesłała mi go mailem Danuta za co oczywiście baaardzo dziękuję i jest mi niezwykle miło, że ktoś czyta mojego bloga. A jeszcze bardziej jest mi miło, że ktoś chce współuczestniczyć w jego tworzeniu :) Zatem Danucie dziękujemy i oto co napisała:
"Składniki na 1150 gram, tyle zazwyczaj piekę i jest to ilość wypełniająca całą formę. Jeśli ktoś chce upiec mniej, wystarczy proporcjonalnie zmniejszyć składniki.
310 ml mleka
3 jajka
4 g soli
675 g mąki pszennej typ 450
75 g cukru
50 g masła
18 g drożdży świeżych piekarskich
rodzynki, skórka pomarańczowa i siekane (tarte) jabłko - w sumie nie więcej niż 100 g
Jajka należy wbić do miski i rozbełtać z solą, dopiero w takiej postaci przelać do formy. Jeśli ktoś lubi ciasto mniej słodkie, ilość cukru można zmniejszyć do 50 g, można też jedną łyżeczkę cukru zastąpić cukrem waniliowym. Masło można zastąpić margaryną. Drożdże pokruszone na małe kawałki rozsypuję na powierzchni mąki w formie. Rodzynki, skórkę i jabłko dosypuję po sygnale, podczas wyrabiania ciasta. Z rodzynek i skórki można zrezygnować, ale ja zawsze stosuję jabłko, gdyż daje ono aromat i wilgotność ciastu.
Piekę używając programu Sweet, trwa on 190 minut. Stopień zrumienienia skórki - najmniejszy, gdyż i tak wyjdzie rumiana."
Tako rzecze Danuta :) A teraz wszyscy posiadacze automatow wstają, idą do kuchni i robią ciasto drożdżowe :) Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2011/01/ciasto-drozdzowe-wedug-danuty.html