Wykonanie
Tym razem zamiast
chlebka będzie ciasto :) Wyjątkowo pyszne i aromatyczne! Jest to ciasto dozwolone dla osób na diecie bezglutenowej!Składniki:
3-4
mandarynki o łącznej wadze ok. 400 g2
jajka100 g
cukru100 g mielonych
migdałów100 g
mąki ryżowej1 płaska łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta
soliMandarynki wyszorować, zalać
wodą, gotować ze skórką do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.
Jajka ubić z
cukrem, dodając szczyptę
soli.
Mąkę wymieszać z
migdałami, połączyć z
proszkiem do pieczenia.Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej delikatnie
masłem.Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Ja akurat mam awarię piekarnika więc użyłem prodiż :)Ciasto, ze względu na obecność w nim skórki
mandarynki, ma charakterystyczny lekko cierpki smak.