ßßß
3-4 mandarynki o łącznej wadze ok. 400 g2 jajka100 g cukru100 g mielonych migdałów100 g mąki ryżowej1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczeniaszczypta soliMandarynki wyszorować, zalać wodą, gotować ze skórką do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.Jajka ubić z cukrem, dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z migdałami, połączyć z proszkiem do pieczenia.Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej delikatnie masłem.Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Ja akurat mam awarię piekarnika więc użyłem prodiż :)Ciasto, ze względu na obecność w nim skórki mandarynki, ma charakterystyczny lekko cierpki smak.