ßßß Cookit - przepis na Ciasto mandarynkowo - migdałowe

Ciasto mandarynkowo - migdałowe

nazwa

Wykonanie

Tym razem zamiast chlebka będzie ciasto :) Wyjątkowo pyszne i aromatyczne! Jest to ciasto dozwolone dla osób na diecie bezglutenowej!
Składniki:
3-4 mandarynki o łącznej wadze ok. 400 g
2 jajka
100 g cukru
100 g mielonych migdałów
100 g mąki ryżowej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
Mandarynki wyszorować, zalać wodą, gotować ze skórką do miękkości ok. 30 minut. Pokroić na części, ewentualnie odrzucić pestki, resztę dokładnie zmiksować. Uzyskany mus ostudzić.
Jajka ubić z cukrem, dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z migdałami, połączyć z proszkiem do pieczenia.
Połączyć szybko składniki mokre z suchymi. Wlać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej delikatnie masłem.
Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Ja akurat mam awarię piekarnika więc użyłem prodiż :)
Ciasto, ze względu na obecność w nim skórki mandarynki, ma charakterystyczny lekko cierpki smak.
Źródło:http://www.chleby.info/2010/11/ciasto-mandarynkowo-migdaowe.html