Wykonanie
Święta tuż tuż.To i babeczki świąteczne.Przepis z "Cute cupcakes. 50 easy and indulgent recipes", trochę zmodyfikowany.Przepis jest niby na 12 babeczek, ja zrobiłam z porcji podwójnej - wyszło mi około 30 :)Poniżej składniki na porcję normalną (12 babeczek):Składniki:2 duże
jajka200 g caster sugar (
cukier trzcinowy?
cukier drobny?)100 g
oleju słonecznikowego142 ml kwaśnej
śmietany (ja dałam specjalną
śmietankę o smaku
mandarynkowym)1/2 łyżeczki ekstraktu
migdałowegoskórka starta z 2
mandarynek225 g
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli75g suszonej pokrojonej
żurawiny (ja dałam pokrojoną świeżą - i nie wiem ile tego było, dałam wszystko, co miałam ^^ )75g schłodzonego i startego marcepanu (tu też dałam nie wiem ile - tarłam tak "na oko")Przygotowanie:1. W dużej misce zmiksować
jajka z
cukrem.Powoli dodawać
olej, ciągle mieszając.Dalej mieszając stopniowo dodawać
śmietanę.Dodać ekstrakt
migdałowy i skórkę z
mandarynek.2. W oddzielnej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.Powoli dodać do masy jajecznej i wymieszać.Dodać
żurawinę i starty marcepan.3. Wypełnić foremki na babeczki/muffinki w wysokości 2/3.Piec przez 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią.Najlepiej wsadzić wykałaczkę w jedną babeczkę - jeśli wyjdzie sucha, to znak, że już gotowe :)Temperatura pieczenia: 180ºCOzdabianie:To już zależy od upodobań własnych. Ja niektóre ozdobiłam lukrem (nie lubię nakładać lukru) i świątecznymi ozdóbkami do wypieków, a niektóre zostawiłam bez ozdabiania - i też ładne ;)
Smacznego!