ßßß
ZAKWAS:Hodujemy go minimum 5 dni, powtarzając dokarmianie go raz dziennie przez pierwsze 3 dni potem już dwa razy dziennie. Staję się po prostu bardziej żarłoczny :)Dzień 1Rano,200g mąki żytniej razowej1 szklanka wodyUmieszczamy w szklanym słoiku, odstawiamy w ciepłe miejsce w temperaturę około 26 stopni (najlepiej okolica kaloryfera).Dzień 2Rano,100g mikstury z dnia poprzedniego dokarmiamy100g mąki żytniej razowej1/2 szklanki wodyMieszamy, odstawiamy.Dzień 3Rano,100g mikstury z dnia poprzedniego100g mąki żytniej razowej1/2 szklanki wodyMieszamy, odstawiamy.Dzień 3Wieczorem (zaczynamy dokarmiać zakwas co 12 godzin),100g mikstury z porannego karmienia100g mąki żytniej razowej1/2 szklanki wodyMieszamy, odstawiamy.Dzień 4Rano,100g mikstury z dnia poprzedniego100g mąki żytniej razowej1/2 szklanki wodyMieszamy, odstawiamy.Wieczorem,100g mikstury z porannego karmienia,100g mąki żytniej razowej1/2 szklanki wodyMieszamy, odstawiamy.Dzień 5Rano,100g mikstury z dnia poprzedniego100g mąki żytniej razowej1/2 szklanki wodyMieszamy, odstawiamy.Wieczorem,100g mikstury z porannego karmienia100g mąki żytniej razowej1/2 szklanki wodyMieszamy, odstawiamy.Dzień 6 ZAKWAS JEST GOTOWY DO WYPIEKUTo jest moja metoda wytwarzania zakwasu. Nie wiem czy jest profesjonalna, ale jest skuteczna. Tak udało mi się wyhodować pierwszy w moim życiu zakwas i tą metodę polecam.Gdy już mamy czynny zakwas możemy przystąpić do pieczenia chlebka.

CHLEB PRZEPIS:Najpierw robimy zaczyn.Dodajemy 1/2 szklanki zakwasu, 2 szklanki mąki żytniej razowej i 1 i 1/2 szklanki wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Ja robię zaczyn wieczorem i zostawiam go na noc do wyrośnięcia.Rano:Do zaczynu dodajemy 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/4 mąki żytniej razowej, 2 szklanki wody, 1 płaska łyżka soli.Można dodać 5g drożdży, ale ja tego nie robię. Kiedyś nie miałam drożdży w domu i musiałam upiec chleb bez nich. Wyrósł pięknie i był pyszny, więc od tamtej pory po prostu ich nie dodaję.Można dodać ulubione ziarna, np. słonecznika, siemię lniane, kminek, dynię itp.Mieszamy wszystko dokładnie, można mikserem. Przekładamy do foremek keksówek (Ilość ta jest idealna na dwie średniej wielkości keksówki) i odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. Formy smaruję olejem i wysypuję mąką lub otrębami pszennymi, żeby chleb nie przywarł.Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni. Chleb piekę przez 10 minut w tej temperaturze, potem zmniejszam do 200 stopni i dopiekam jeszcze 40 minut.Po tym czasie wyjmujemy chleb i studzimy na kratce kuchennej.Najlepszy jest dnia następnego.Smacznego!