Wykonanie
Zawsze marzyłam o pysznym domowym
chlebie na zakwasie. Długo nie potrafiłam go upiec, denerwowałam się, marnowałam tony
mąki próbując wyhodować dobry zakwas. Teraz wiem, że źle się do tego zabierałam!Cały sekret dobrego
chleba to sprawdzony przepis, mocny zakwas i czas!
Chleba nie wolno pospieszać, nigdy nie można go robić w biegu. Trzeba czasu i czasu, no i oczywiście
serca.Jeśli zaś chodzi o zakwas, to przed wszystkim ciepło i czas. Latem trudno było mi wyhodować trwały i najedzony zakwas, ponieważ nie mogłam utrzymać stałej, wysokiej temperatury w nocy. Zimą jest łatwiej, wystarczy umieścić słoik z zakwasem w pobliżu kaloryfera i gotowe! Jeśli marzy Wam się domowy
chleb, lekko kwaśny, prawdziwy i aromatyczny, to do dzieła! Hodujcie zakwas, są do tego idealne warunki, właśnie teraz :)

ZAKWAS:Hodujemy go minimum 5 dni, powtarzając dokarmianie go raz dziennie przez pierwsze 3 dni
potem już dwa
razy dziennie. Staję się po prostu bardziej żarłoczny :)Dzień 1Rano,200g
mąki żytniej razowej1 szklanka
wodyUmieszczamy w szklanym słoiku, odstawiamy w ciepłe miejsce w temperaturę około 26 stopni (najlepiej okolica kaloryfera).Dzień 2Rano,100g mikstury z dnia poprzedniego dokarmiamy100g
mąki żytniej razowej1/2 szklanki
wodyMieszamy, odstawiamy.Dzień 3Rano,100g mikstury z dnia poprzedniego100g
mąki żytniej razowej1/2 szklanki
wodyMieszamy, odstawiamy.Dzień 3Wieczorem (zaczynamy dokarmiać zakwas co 12 godzin),100g mikstury z porannego karmienia100g
mąki żytniej razowej1/2 szklanki
wodyMieszamy, odstawiamy.Dzień 4Rano,100g mikstury z dnia poprzedniego100g
mąki żytniej razowej1/2 szklanki
wodyMieszamy, odstawiamy.Wieczorem,100g mikstury z porannego karmienia,100g
mąki żytniej razowej1/2 szklanki
wodyMieszamy, odstawiamy.Dzień 5Rano,100g mikstury z dnia poprzedniego100g
mąki żytniej razowej1/2 szklanki
wodyMieszamy, odstawiamy.Wieczorem,100g mikstury z porannego karmienia100g
mąki żytniej razowej1/2 szklanki
wodyMieszamy, odstawiamy.Dzień 6 ZAKWAS JEST GOTOWY DO WYPIEKUTo jest moja metoda wytwarzania zakwasu. Nie wiem czy jest profesjonalna, ale jest skuteczna. Tak udało mi się wyhodować pierwszy w moim życiu zakwas i tą metodę polecam.Gdy już mamy czynny zakwas możemy przystąpić do pieczenia
chlebka.


CHLEB PRZEPIS:Najpierw robimy zaczyn.Dodajemy 1/2 szklanki zakwasu, 2 szklanki
mąki żytniej razowej i 1 i 1/2 szklanki
wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Ja robię zaczyn wieczorem i zostawiam go na noc do wyrośnięcia.Rano:Do zaczynu dodajemy 1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej, 1 i 1/4
mąki żytniej razowej, 2 szklanki
wody, 1 płaska łyżka
soli.Można dodać 5g
drożdży, ale ja tego nie robię. Kiedyś nie miałam
drożdży w domu i musiałam upiec
chleb bez nich. Wyrósł pięknie i był pyszny, więc od tamtej
pory po prostu ich nie dodaję.Można dodać ulubione ziarna, np.
słonecznika,
siemię lniane,
kminek,
dynię itp.Mieszamy wszystko dokładnie, można mikserem. Przekładamy do foremek keksówek (Ilość ta jest idealna na dwie średniej wielkości keksówki) i odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. Formy smaruję
olejem i wysypuję
mąką lub
otrębami pszennymi, żeby
chleb nie przywarł.Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni.
Chleb piekę przez 10 minut w tej temperaturze,
potem zmniejszam do 200 stopni i dopiekam jeszcze 40 minut.Po tym czasie wyjmujemy
chleb i studzimy na kratce kuchennej.Najlepszy jest dnia następnego.Smacznego!