ßßß Cookit - przepis na Domowy chleb

Domowy chleb

nazwa

Wykonanie

Zawsze marzyłam o pysznym domowym chlebie na zakwasie. Długo nie potrafiłam go upiec, denerwowałam się, marnowałam tony mąki próbując wyhodować dobry zakwas. Teraz wiem, że źle się do tego zabierałam!
Cały sekret dobrego chleba to sprawdzony przepis, mocny zakwas i czas! Chleba nie wolno pospieszać, nigdy nie można go robić w biegu. Trzeba czasu i czasu, no i oczywiście serca.
Jeśli zaś chodzi o zakwas, to przed wszystkim ciepło i czas. Latem trudno było mi wyhodować trwały i najedzony zakwas, ponieważ nie mogłam utrzymać stałej, wysokiej temperatury w nocy. Zimą jest łatwiej, wystarczy umieścić słoik z zakwasem w pobliżu kaloryfera i gotowe! Jeśli marzy Wam się domowy chleb, lekko kwaśny, prawdziwy i aromatyczny, to do dzieła! Hodujcie zakwas, są do tego idealne warunki, właśnie teraz :)
ZAKWAS:
Hodujemy go minimum 5 dni, powtarzając dokarmianie go raz dziennie przez pierwsze 3 dni potem już dwa razy dziennie. Staję się po prostu bardziej żarłoczny :)
Dzień 1
Rano,
200g mąki żytniej razowej
1 szklanka wody
Umieszczamy w szklanym słoiku, odstawiamy w ciepłe miejsce w temperaturę około 26 stopni (najlepiej okolica kaloryfera).
Dzień 2
Rano,
100g mikstury z dnia poprzedniego dokarmiamy
100g mąki żytniej razowej
1/2 szklanki wody
Mieszamy, odstawiamy.
Dzień 3
Rano,
100g mikstury z dnia poprzedniego
100g mąki żytniej razowej
1/2 szklanki wody
Mieszamy, odstawiamy.
Dzień 3
Wieczorem (zaczynamy dokarmiać zakwas co 12 godzin),
100g mikstury z porannego karmienia
100g mąki żytniej razowej
1/2 szklanki wody
Mieszamy, odstawiamy.
Dzień 4
Rano,
100g mikstury z dnia poprzedniego
100g mąki żytniej razowej
1/2 szklanki wody
Mieszamy, odstawiamy.
Wieczorem,
100g mikstury z porannego karmienia,
100g mąki żytniej razowej
1/2 szklanki wody
Mieszamy, odstawiamy.
Dzień 5
Rano,
100g mikstury z dnia poprzedniego
100g mąki żytniej razowej
1/2 szklanki wody
Mieszamy, odstawiamy.
Wieczorem,
100g mikstury z porannego karmienia
100g mąki żytniej razowej
1/2 szklanki wody
Mieszamy, odstawiamy.
Dzień 6 ZAKWAS JEST GOTOWY DO WYPIEKU
To jest moja metoda wytwarzania zakwasu. Nie wiem czy jest profesjonalna, ale jest skuteczna. Tak udało mi się wyhodować pierwszy w moim życiu zakwas i tą metodę polecam.
Gdy już mamy czynny zakwas możemy przystąpić do pieczenia chlebka.
CHLEB PRZEPIS:
Najpierw robimy zaczyn.
Dodajemy 1/2 szklanki zakwasu, 2 szklanki mąki żytniej razowej i 1 i 1/2 szklanki wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Ja robię zaczyn wieczorem i zostawiam go na noc do wyrośnięcia.
Rano:
Do zaczynu dodajemy 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 i 1/4 mąki żytniej razowej, 2 szklanki wody, 1 płaska łyżka soli.
Można dodać 5g drożdży, ale ja tego nie robię. Kiedyś nie miałam drożdży w domu i musiałam upiec chleb bez nich. Wyrósł pięknie i był pyszny, więc od tamtej pory po prostu ich nie dodaję.
Można dodać ulubione ziarna, np. słonecznika, siemię lniane, kminek, dynię itp.
Mieszamy wszystko dokładnie, można mikserem. Przekładamy do foremek keksówek (Ilość ta jest idealna na dwie średniej wielkości keksówki) i odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia. Formy smaruję olejem i wysypuję mąką lub otrębami pszennymi, żeby chleb nie przywarł.
Piekarnik rozgrzewam do 230 stopni. Chleb piekę przez 10 minut w tej temperaturze, potem zmniejszam do 200 stopni i dopiekam jeszcze 40 minut.
Po tym czasie wyjmujemy chleb i studzimy na kratce kuchennej.
Najlepszy jest dnia następnego.
Smacznego!
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2012/12/domowy-chleb.html