Wykonanie
Zakwas robi się bardzo łatwo i potrzebujemy tylko 2 składników,
wody i
mąki żytniej razowej. Im starszy tym lepszy,mój dopiero ma miesiąc i w tej chwili przechowuje go w lodówce ;)Trzeba pamiętać,że zakwas lubi ciepło gdy pracuję.Powyżej 25C,inaczej może się nam zwyczajnie popsuć,spleśnieć . A warto posiadać go w domu,
chleb jest wtedy zdrowszy i przepyszny.Składniki:
woda,
mąka żytnia razowa,

Jeśli zaczynasz przygodę z zakwasem,musisz wiedzieć ,że proces ten trwa do 6-7 dni.A więc, na początek ,musimy wziąć najlepiej litrowy słoik,gazę albo ściereczkę i gumkę.1 dzień rano: wsypujemy pół szklanki
mąki i tyle samo letniej
wody ,zawsze 1:1.Odstawiamy w ciepłe miejsce(ja trzymałam w piekarniku) na 12 h wieczór ,po tym czasie tylko mieszamy, nasz zakwas nie dokarmiamy i odstawiamy na kolejne 12h2 dzień rano: dokarmiamy go znowu ,pół szklanki
mąki i
wody 1:1. i znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h .Na wieczór tylko mieszamy.3 dzień rano : dokarmiamy,ale tym razem 1 łyżka
mąki i jedna łyżka
wody,wieczorem mieszamy i odstawiamy do rana.4-5-6-7 dzień robimy tak samo jak 3 dnia .Jeśli będzie się nam zbierać
woda na wierzchu to znak ,że źle odmierzone są proporcję i po prostu trzeba dodać więcej
maki ,ale nie przesadzić,pamiętając ,że konsystencja ma być taka jak na racuchy. Zakwas można przechowywać w lodówce, jeśli nie pieczemy
chleba,przykrywamy go wtedy wieczkiem nie zakręcając,od czasu do czasu możemy go sprawdzić i dokarmić ;)Najważniejsze, co będzie nam potrzebne to CIERPLIWOŚĆ. ;)

:)