ßßß
Dzień I:200 gram mąki żytniej razowej typ 2000200 gram przegotowanej ciepłej wodyWykonanie: Mąkę i wodę umieszczamy w dużym słoiku i mieszamy na gładką pastę. Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.
Dzień II:100 gram maki żytniej razowej typ 2000100 gram wody100 gram mieszanki z 1 dnia (resztę wyrzucamy albo przekazujemy dalej, ja nie wyrzucałam i też jest ok)Wykonanie: Mąkę, wodę i miksturę z dnia pierwszego mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy przykryte ręcznikiem papierowym na 24 godziny w ciepłe miejsce.Dzień III, IV,V,VI,100 gram mąki żytniej razowej typ 2000100 gram wody100 gram mikstury z poprzedniego dniaWykonanie: Miksturę z poprzedniego dnia mieszamy rano z 50 gramami wody i 50 gramami mąki, za 12 godzin robimy to samo.Czynność tę powtarzamy w 3,4,5 i 6 dniu. Dnia 7 możemy już piec swój chlebek;)A to mój gotowy zakwas:
Resztę zakwasu przykryć szczelnie ręcznikiem papierowym i schować do lodówki. Jeżeli chcemy ponownie użyć naszego zakwasu należy dzień przed planowanym wypiekiem wyciągnąć zakwas z lodówki, ocieplić go i nakarmić dwukrotnie co 12 godzin.