Wykonanie
Domowy
chleb na zakwasie? Nic prostszego! Poniżej instrukcja jak samemu w domowym zaciszu wyhodować to cudeńko;) A później już tylko piec, piec i jeszcze raz piec pyszny, domowy chlebek;) Instrukcję stworzenia zakwasu dostałam od znajomej która od lat piecze
chleb w domu.Jutro na blogu przepis na chlebek, zapraszam:)

Dzień I:200 gram
mąki żytniej razowej typ 2000200 gram przegotowanej ciepłej
wodyWykonanie:
Mąkę i
wodę umieszczamy w dużym słoiku i mieszamy na gładką pastę. Słoik przykrywamy ręcznikiem papierowym i pozostawiamy na 24 godziny w ciepłym miejscu.


Dzień II:100 gram
maki żytniej razowej typ 2000100 gram
wody100 gram mieszanki z 1 dnia (resztę wyrzucamy albo przekazujemy dalej, ja nie wyrzucałam i też jest ok)Wykonanie:
Mąkę,
wodę i miksturę z dnia pierwszego mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy przykryte ręcznikiem papierowym na 24 godziny w ciepłe miejsce.Dzień III, IV,V,VI,100 gram
mąki żytniej razowej typ 2000100 gram
wody100 gram mikstury z poprzedniego dniaWykonanie: Miksturę z poprzedniego dnia mieszamy rano z 50 gramami
wody i 50 gramami
mąki, za 12 godzin robimy to samo.Czynność tę powtarzamy w 3,4,5 i 6 dniu. Dnia 7 możemy już piec swój chlebek;)A to mój gotowy zakwas:

Resztę zakwasu przykryć szczelnie ręcznikiem papierowym i schować do lodówki. Jeżeli chcemy ponownie użyć naszego zakwasu należy dzień przed planowanym wypiekiem wyciągnąć zakwas z lodówki, ocieplić go i nakarmić dwukrotnie co 12 godzin.