Wykonanie
Święta tuż, tuż dlatego postanowiłam spisać wszystko, co jest do załatwienia. Długa lista zakupów
wisi przyczepiona do lodówki, prezenty prawie popakowane, w kuchni zaczyna się ruch. Pierniczki zrobione, menu przygotowane, bigos w planie na wtorek (gotuję go tydzień, tak jak moja babcia, wtedy jest po prostu niebiański!). Lubię ten przedświąteczny czas.
Serce domu zaczyna tętnić życiem, zapachami, magicznym klimatem świątecznego ducha. A ja wieczorami
siedzę i wertuję stare przepisy, książki, zakamarki swojej pamięci. Przygotowania do Świąt czas zacząć na dobre.Dziś przepis na
drożdżowe pierogi z
kapustą i
grzybami. Idealne do barszczu. Kiedyś spróbowałam ich na wigilijnym przyjęciu organizowanym przez mojego pracodawcę. Wtedy pomysł wydał mi się
dziwny, przecież nie ma to jak klasyczne pierożki z
grzybowym farszem. Zaintrygowna postanowiłam jednak je zrobić, tylko po swojemu, z dodatkiem mojej własnej kuchennej
magi. Wyszły świetne i tak już zostały.Skład:0,5 kg
kapusty kiszonej30g
suszonych grzybów (ja użyłam
prawdziwków) lub300g
świeżych pieczarek5 ziaren jałowca1 łyżka
masłasól,
pieprz do smakuciasto:0,5 kg
mąki pszennej150 ml
mleka1/2 łyżeczka
soli25g
drożdży, świeżych2
jajka1 łyżka gorącej
wody1/2 łyżki
cukrubiałko do smarowania pierogówA jak to robimy:1. Zaczynam od farszu.
Kapustę wkładam do garnka, podlewam
wodą, dodaje ziarna jałowca i duszę godzinę (do miękkości).2.
Grzyby moczę około pół godziny w zimnej wodzie.
Potem zagotowuję je w wodzie, w której się moczyły. Dodaję łyżkę
masła, wtedy są jeszcze bardziej aromatyczne i delikatne. Duszę na wolnym ogniu około 40 minut. Trzeba uważać aby się nie przypaliły, w razie potrzeby podlewam
wodą.3.
Kapustę łączę z
grzybami. Wszystko odsączam na sicie z nadmiaru płynu, następnie siekam na drobniejsze kawałki.4. Ciasto:
drożdże zalewam gorącą
wodą i zasypuję
cukrem. Mieszam i odstawiam na chwilę, aby
drożdże zaczęły działać.5. Na stolnicy wysypuję
mąkę, dodaje
drożdże i resztę składników. Wyrabiam gładkie ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.6. Rozwałkowuję ciasto na grubość około 0 , 5 cm, tnę na kwadraty (około 5x5 cm) i nakładam farsz. Zaginam jak pierogi.7. Gotowe pierogi wykładam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję
białkiem i wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.Idealne oczywiście z barszczem.Świątecznego ciepełkaH.