Wykonanie
Będę powoli wracać :) Ale jeszcze nie z impetem :PZłamałam nogę... No dobra - śródstopie, ale stanie w kuchni trochę jednak męczy. Stopa, mimo, że usztywniona, po dłuższym staniu woła: "wracaj do łóżka!". No to wracam. Nie
będę się z nią kłócić bo i tak przegram :)Dzisiaj mam dla Was kotlety mielone z
kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez
jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet
ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką
sałat polaną
jogurtem naturalnym.

Składniki:250 gramów
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego3 łyżki
kaszy jaglanej1 łyżka
masła1
marchewka5 cm
pora2 łyżki posiekanej
natki pietruszki3-4 łyżki drobno startej
bułki tartej + 2-3 łyżki do obtoczenia przed smażeniem (ja sama robię, nie kupuję)
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z
masłem, ok. 15-20 minut. Ja
kaszy nie płuczę przed gotowaniem, nie
solę też
wody, ale można to zrobić.
Mięso, obraną
marchewkę i pokrojoną na większe kawałki,
pora i 3 łyżki
bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną
kaszę jaglaną i ponownie miksujemy

Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy
olejFormujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w
bułce tartej...

... i smażymy po ok. 7-10 minut z jednej strony. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowymPodajemy z
sałatką lub surówką



Smacznego :)