Wykonanie
Po dłuższej nieco przerwie zapraszam na małą, ale jakże apetyczną przekąskę. W tych tartaletkach z
ciasta francuskiego pod warstwą kremowego
sera kryje się nadzienie z
pomidorów i
ziół. Eleganckie danie nadaje się zarówno na przyjęcie, jak i rodzinny lunch lub piknik. W sam raz na majowe biesiadowanie!
SKŁADNIKI (na 10 sztuk):250 g gotowego
ciasta francuskiego1
cebulaoliwa200 g
miękkiego sera koziego200 ml kremówki2
jajkasól i
czarny pieprz250 g
pomidorówświeża
bazylia lub
natka albo po 1 łyżeczce suszonych
ziół (ja dałam świeżą
natkę i suszone
zioła prowansalskie)WYKONANIE:Natłuść foremki na tartaletki o średnicy 10 cm. Rozwałkuj ciasto na oprószonym
mąką blacie, a
potem wykrój z niego krążki, wyłóż nim foremki i wstaw na czas przygotowywania nadzienia do lodówki.Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Włóż do piekarnika blachę - dzięki jej rozgrzaniu spód ciasta będzie bardziej chrupiący, gdyż metal szybko przewodzi ciepło.Nadzienie: obierz i posiekaj
cebulę, a
potem zeszklij ją na rozgrzanej
oliwie na patelni. Utrzyj w misce
kozi ser z kremówką i
jajkami, a
potem dopraw
solą i
pieprzem (jeśli zdecydujesz się na suszone
zioła, dodaj je do kremówki). Pokrój drobno
pomidory. Umyj świeże
zioła, jeśli ich używasz, a
potem je osusz i posiekaj po 1 łyżce. Nałóż do foremek z
ciastem pomidory i świeże
zioła, po czym postaw foremki na gorącej blasze. Wlej do foremek z nadzieniem masę
serową i posyp wierzch zeszkloną
cebulą. Piecz tartaletki 20-25 minut, aż ciasto urośnie, a nadzienie będzie zwarte i rumiane. Przekąska smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego:)Przepis pochodzi z książki Zimne przystawki, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.