Wykonanie
Ciasteczka Bounty to kruche krążki przełożone pyszną masą
kokosową i oblane z wierzchu
czekoladą. Nie smakują tak samo jak batonik, ale łączą w sobie dwa charakterystyczne dla niego smaki:
kokos i
czekoladę. Dodatek kruchego
ciastka sprawia, że całość nie jest przesłodzona, smak zrównoważony, a całość pyszna.
Ciasteczka można przygotować w kilku etapach: jednego dnia przyrządzić krem
kokosowy i upiec
ciasteczka, następnego -
ciastka przełożyć kremem i udekorować
polewą czekoladową. Dzięki takiemu podziałowi, nie spędzimy w kuchni całego popołudnia, a schłodzonym kremem będzie nam łatwiej przełożyć
ciastka.
Ciasteczka po oblaniu
czekoladą należy schłodzić, a przechowywać - ze względu na obecność kremu i
polewy czekoladowej - w lodówce.Z poniższych proporcji składników wychodzi 10 dość sporych
ciastek (czyli 20 przed przełożeniem kremem).

Składniki:CIASTO KRUCHE150g
mąki pszennej80g
masła80g
cukru pudru50g
śmietany 18%1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiKREM
KOKOSOWY80ml
śmietanki 30%40g
białej czekolady30g
masła50g
wiórków kokosowych1 łyżka
cukru pudruPOLEWA CZEKOLADOWA35g
gorzkiej czekolady35g
mlecznej czekolady1 łyżeczka
oleju
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki powinny być zimne-
mąkę przesiać, dodać
cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki zimne
masło,
śmietanę oraz ekstrakt z
wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić- schłodzone ciasto umieścić na papierze do pieczenia, wałkować przykryte folią spożywczą, dzięki temu unikniemy klejenia się ciasta do wałka i dodawania
mąki-
ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć na blachę, jeśli nie wałkujemy na papierze- piec w 180-190 stopniach 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia- upieczone
ciasteczka delikatnie przełożyć na talerz, ostudzić- jeśli nie przekładamy tego samego dnia
ciasteczek kremem, należy przechowywać je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej

KREM
KOKOSOWY- do rondelka przełożyć
śmietankę i
masło, podgrzać niemal do zawrzenia- od razu zdjąć z palnika, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki
białą czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, po tym czasie wymieszać- do masy dodać
wiórki kokosowe i
cukier do smaku (ja dałam 1 łyżkę, ale może dla Was masa będzie za mało słodka lub całkiem pominiecie ten dodatek), dokładnie wymieszać- masę schłodzić w lodówce- krem można pozostawić na całą dobę w lodówce, pamiętając, by wyjąć go nieco wcześniej, żeby nieco zmiękł, zanim rozpoczniemy przekładanie
ciasteczek
PRZEŁOŻENIE
CIASTECZEK MASĄ- krem
kokosowy podzielić na mniej więcej równe części (za pomocą wagi lub "na oko"), w ilości odpowiadającej połowie liczby
ciasteczek- na połowę
ciasteczek nałożyć równomiernie sporą ilość masy, delikatnie docisnąć drugim
ciasteczkiem, boki masy wyrównać łyżeczką lub palcem-
ciasteczka można od razu po przełożeniu udekorować
polewą czekoladową, radzę jednak schować je do pojemnika i schłodzić, dzięki temu polewa będzie szybciej zastygać na zimnym
ciastku
POLEWA CZEKOLADOWA- w kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę mleczną i gorzką z dodatkiem
oleju- najlepiej po rozpuszczeniu
czekolady wyłączyć palnik pod garnkiem z kąpielą, ale nie zdejmować polewy na blat, żeby utrzymała rzadką konsystencję przez cały czas
trwania dekorowania-
ciasteczka zanurzać do połowy w
polewie czekoladowej, chwilę odczekać, aż nadmiar polewy spłynie, odkładać na kratkę, stawiając na sztorc, częścią bez polewy do kratki lub jeśli nie macie kratki, na folię aluminiową-
ciasteczka pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy, można je schłodzić w lodówce-
ciasteczka po zastygnięciu polewy nie powinny się do siebie kleić, więc można przechowywać je ułożone w szczelnym pojemniku w lodówce