ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE150g mąki pszennej80g masła80g cukru pudru50g śmietany 18%1 łyżeczka ekstraktu z waniliiKREM KOKOSOWY80ml śmietanki 30%40g białej czekolady30g masła50g wiórków kokosowych1 łyżka cukru pudruPOLEWA CZEKOLADOWA35g gorzkiej czekolady35g mlecznej czekolady1 łyżeczka oleju
Wykonanie:CIASTO KRUCHE- składniki powinny być zimne- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto zafoliować, schłodzić- schłodzone ciasto umieścić na papierze do pieczenia, wałkować przykryte folią spożywczą, dzięki temu unikniemy klejenia się ciasta do wałka i dodawania mąki- ciasteczka wykrawać foremką lub wąską szklanką w niedużych odstępach od siebie i razem z papierem przenieść na blachę do pieczenia lub delikatnie przełożyć na blachę, jeśli nie wałkujemy na papierze- piec w 180-190 stopniach 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia- upieczone ciasteczka delikatnie przełożyć na talerz, ostudzić- jeśli nie przekładamy tego samego dnia ciasteczek kremem, należy przechowywać je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej
KREM KOKOSOWY- do rondelka przełożyć śmietankę i masło, podgrzać niemal do zawrzenia- od razu zdjąć z palnika, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, po tym czasie wymieszać- do masy dodać wiórki kokosowe i cukier do smaku (ja dałam 1 łyżkę, ale może dla Was masa będzie za mało słodka lub całkiem pominiecie ten dodatek), dokładnie wymieszać- masę schłodzić w lodówce- krem można pozostawić na całą dobę w lodówce, pamiętając, by wyjąć go nieco wcześniej, żeby nieco zmiękł, zanim rozpoczniemy przekładanie ciasteczek
PRZEŁOŻENIE CIASTECZEK MASĄ- krem kokosowy podzielić na mniej więcej równe części (za pomocą wagi lub "na oko"), w ilości odpowiadającej połowie liczby ciasteczek- na połowę ciasteczek nałożyć równomiernie sporą ilość masy, delikatnie docisnąć drugim ciasteczkiem, boki masy wyrównać łyżeczką lub palcem- ciasteczka można od razu po przełożeniu udekorować polewą czekoladową, radzę jednak schować je do pojemnika i schłodzić, dzięki temu polewa będzie szybciej zastygać na zimnym ciastku
POLEWA CZEKOLADOWA- w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną i gorzką z dodatkiem oleju- najlepiej po rozpuszczeniu czekolady wyłączyć palnik pod garnkiem z kąpielą, ale nie zdejmować polewy na blat, żeby utrzymała rzadką konsystencję przez cały czas trwania dekorowania- ciasteczka zanurzać do połowy w polewie czekoladowej, chwilę odczekać, aż nadmiar polewy spłynie, odkładać na kratkę, stawiając na sztorc, częścią bez polewy do kratki lub jeśli nie macie kratki, na folię aluminiową- ciasteczka pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy, można je schłodzić w lodówce- ciasteczka po zastygnięciu polewy nie powinny się do siebie kleić, więc można przechowywać je ułożone w szczelnym pojemniku w lodówce