ßßß
Składniki na 4 osoby:ryba2 filety z Mirunyjajkomąkasól i pieprz (dla urozmaicenia polecam przyprawę do ryb)olej do smażeniasurówka20 dag kiszonej kapusty2 marchewki (małe lub średnie albo 1 duża)1jabłko1 cebulaolejsól, pieprzPrzygotowanie:Ryby osól i rozmróź. Rozmrożone filety pokrój na kawałki, popieprz lub przypraw przyprawą do ryb.Jajko roztrzep. mąkę wysyp na półmisek.Olej rozgrzej na patelni. Kawałki fileta obtocz w mące, jajku i jeszcze raz mące i smaż na średnim ogniu, przewracając do zarumienienia.Upieczoną rybę wyjmij na talerz z ręcznikiem papierowym.Przygotuj surówkę. Kapustę odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz, zetrzyj na drobnej tarce. Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj. To samo wykonaj z cebulą. Przypraw, dodaj oleju i wymieszaj.Ciepłą rybę wyłóż na talerz, dodaj surówkę i ugotowane ziemniaki.Smacznego ;P