Wykonanie
Dziś czas na mój kolejny autorski przepis...Mogłabym powiedzieć, że zrobiłam go na szybciocha z tego co miałam w domu ale skłamałabym, bo specjalnie kupowałam
chałwę i
serek z ziarnami
wanilii ;)Deser jak to deser jest słodki, ale nie aż tak jak myślałam, że będzie....

Składniki (na 2 takie porcje jak na zdjęciu):100g
chałwy1 opakowanie
jogurtu z ziarnami
wanilii ( np z Biedronki)3 tabliczki
czekolady (zaw
kakao 70%)małe opakowanie
serka mascarponeduże opakowanie
herbatników pełnoziarnistychsłupki
migdałowe ok 2 łyżek2
bananyPrzygotowanie:
Mascarpone wymieszać z połową
jogurtu i
chałwą na jednolitą masę. Włożyć do lodówki na chwilę.Rozpuścić 2 tabliczki
czekolady w kąpieli
wodnej.Na dnie naczynia ułożyć
herbatniki, polać je 1/4czekolady (połowa na oba naczynia) tak aby pokryć
herbatniki.Gdy
czekolada ostygnie nałożyć połowę kremu
chałwowego(rozsmarować całość w obu deserach) i przykryć
herbatnikami. Polać pozostała
czekoladą.
Banana pokroić w plasterki (można delikatnie skropić
sokiem z cytryny aby nie czerniał) i ułożyć na herbatnikach i
czekoladzie.Rozpuścić ostatnią tabliczkę
czekolady i wystudzić, dodać resztę
jogurtu. Powstałą masę wyłożyć na wierzch deseru. Posypać słupkami
migdałów, które warto wcześniej uprażyć.Wstawić na noc do lodówki. Podawać schłodzone.Smacznego ;)