Wykonanie

Aksamitne praliny
czekoladowo-
migdałowe, to zdrowe domowe
słodycze, bez zbędnych dodatków poprawiających smak i wygląd. Co do wyglądu, to w domu również można dopracować szczegóły, ale ja nie jestem zbyt cierpliwa i jak widać nie przyłożyłam się, ale za smak gwarantuję. Praliny są delikatne, nie za słodkie, z chrupiącymi
migdałami i uzupełniającą całość
gorzką czekoladą.

Składniki:(na około 25 sztuk)200 g
serka mascarpone150 g
gorzkiej czekolady z co najmniej 60 % zawartością
kakao50 g
płatków migdałowych100 g całych
migdałów100 g
herbatników czekoladowych (u mnie Bonitki ze znanej
sieci)1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 łyżka
alkoholudodatkowo:100 g
gorzkiej czekolady z co najmniej 40% zawartością
kakao2 łyżki
masłaPrzygotowanie:W blenderze rozdrobnić całe
migdały i wysypać na talerzyk, następnie tak samo zrobić z
herbatnikami.
Czekoladę rozpuścić poprzez włożenie jej do miski i podgrzanie na garnku z wrzącą
wodą.Do miski blendera włożyć
serek mascarpone i rozpuszczoną wystudzoną
czekoladę, zmiksować.Następnie dodać ekstrakt,
alkohol, rozdrobnione
migdały i
herbatniki, wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec wsypać pokruszone
płatki migdałowe i delikatnie połączyć z powstałą masą. Masa powinna być bardzo gęsta, choć nieco klejąca. Wstawić na około godzinę do lodówki.Po wyjęciu z lodówki łyżeczką formować małe praliny, wykładać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub do silikonowej formy, zachowując małe odstępy.Uformowane praliny wstawić na godzinę do zamrażarki.
Czekoladę i
masło rozpuścić poprzez włożenie do miski i podgrzanie jej na garnku z wrzącą
wodą do całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników.Wyjęte z zamrażarki praliny polewać lub zanurzać w rozpuszczonej letniej
czekoladzie.
Czekolada na pralinach szybko zastyga i praktycznie natychmiast można delektować się ich smakiem.Przechowywać w lodówce.

Zobacz również: