Wykonanie
Kolejna, już trzecia, odsłona
czekoladek w przeciągu
trzech dni. Nie martwcie się, na ten moment to już koniec. Wszystkie te przepisy przygotowywałam na potrzebę walentynkowego numeru magazynu Food Culture, którego lekturę z całego
serca polecam. Znajdziecie tam przepisy nie tylko
czekoladowe, piękne fotografie i dużo inspiracji. Zapraszam.


Składniki na ok. 12 sztuk:150 g
serka mascarpone (wyciągnąć z lodówki wcześniej)150 g
czekolady gorzkiej, minimum 70%1 łyżka
alkoholu (opcjonalnie)kilka łyżek prawdziwego gorzkiego
kakaoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, odstawiamy i pozwalamy ostygnąć.
Mascarpone miksujemy, dodajemy
czekoladę mieszamy do połączenia składników. Na końcu wlewamy
alkohol i miksujemy chwilkę. Tak przygotowaną masę wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie możemy zacząć nadawać
czekoladkom kształt, jeśli mamy foremkę (tak jak ja), możemy użyć foremki, jeśli nie robimy z masy kulki, a w tym przypadku sfery. Gdy wykonamy już
trufle z całej masy wstawiamy je do lodówki, znowu na godzinę. Ostatnim krokiem jest obtoczenie
trufli w
kakao. Najlepiej przechowywać je w lodówce, albo obdarować lub zjeść szybko :)