ßßß

Składniki na ok. 12 sztuk:150 g serka mascarpone (wyciągnąć z lodówki wcześniej)150 g czekolady gorzkiej, minimum 70%1 łyżka alkoholu (opcjonalnie)kilka łyżek prawdziwego gorzkiego kakaoCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i pozwalamy ostygnąć. Mascarpone miksujemy, dodajemy czekoladę mieszamy do połączenia składników. Na końcu wlewamy alkohol i miksujemy chwilkę. Tak przygotowaną masę wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie możemy zacząć nadawać czekoladkom kształt, jeśli mamy foremkę (tak jak ja), możemy użyć foremki, jeśli nie robimy z masy kulki, a w tym przypadku sfery. Gdy wykonamy już trufle z całej masy wstawiamy je do lodówki, znowu na godzinę. Ostatnim krokiem jest obtoczenie trufli w kakao. Najlepiej przechowywać je w lodówce, albo obdarować lub zjeść szybko :)