Wykonanie
Składniki:2 szklanki
mąkiłyżeczka
cukrułyżeczka
soli10 g
drożdży3/4 szklanki letniej
wody3 łyżki
oliwyDodatkowomała kostka
sera500 g
pieczarek8 plasterków
mortadelipapryka czerwonamała puszka
kukurydzykoncentrat pomidorowy ok. 4 łyżekWykonanie:
Mąkę przesiać.
Drożdże pokruszyć do miseczki, dać 1/2 szklanki letniej
wody i łyżeczkę
cukru. Odstawić na 15 minut, aż zacznie pracować.Następnie do
mąki dodać
sól wymieszać, dać zaczyn,
oliwe i tyle
wody, aby ciasto dało się dokładnie zagnieść. Ma być zwięzłe i gęste (nie powinno być za rzdkie).Odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia.Ciasto rozwałkować na blachę. Na ciasto dać koncentrat, następnie
starty ser,
mortadele,
kukurydze, pokrojoną w kostkę
paprykę i na to znów
ser.Piekarnik nastawić na 230 stopni i piec ok. 20-25 minut, aż się łądnie zarumieni.Dzielić i zjadać.Smacznego :)