Wykonanie

Składniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g
margarynyjajkołyżeczka
sodycukier waniliowyłyżka
kakaoMasa serowa1 kg
sera trzykrotnie mielonego100 g
margaryny6 jaj1/2 szklanki
cukru pudrucukier waniliowy2.5 łyżki
mannykieliszek
likieru kokosowegoPolewa300 g michałkówszklanka kremówkigarść
śliwek suszonychWykonanie:SpódSkładniki na spoód zagnieść razem i rozłożyć na tortownicy (średniej).Masa serowa
Masło utrzeć z
cukrem.
Żółtka oddzielić od
białek.Do
masła dodawać po jednym
żółtku, cały czas miksując. Następnie dać
ser,
cukier waniliowy, oraz kieliszek
likieru.
Białka utrzeć i dodać do masy, mieszając już całość łyżką.Masę
serową przełożyć na spód.Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasz sernik ok. 60 minut.Wyjąć, wystudzić.Polewa:
Śliwki drobno pokroić.
Cukierki pokroić drobniej dać do rondla, do tego kremówkę i razem gotować na małym ogniu, aż całość się rozpuści. Dać
śliwki, wymieszać.Na dobrze ostudzony sernik wylać polewę i wyrównać.Dać w chłodne miejsce i do zastygnięcia. Minimum ok. 2-3 godzin. Mój stał całą noc.Smacznego :DUwagi:*Można dodać więcej
cukru do masy serowej bo nie wyszła za słodka Mi pasowała, nie lubię słodkich ciast, ale jak ktoś woli słodsze to śmiało, może dać całą szklankę.*Sernik najlepiej smakował po 2-3 dniach, był najpyszniejszy.*Michałki można zamienić innymi czekoladowymi
cukierkami, np. Bajecznymi, Pierotami, itp.