Wykonanie
Rurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc
cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne
przyprawy :). Rurki najlepiej smakowały mi na drugi dzień.

Składniki:Ciasto3 szklanki
mąki50 g miękkiego
smalcu50 g
margarynyłyżeczka
sody3 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
imbirułyżeczka
cynamonu2 łyżki
jogurtu greckiegoKrem300 ml kremówki250 g
serka "Milandia" z dodatkiem
mascarpone (chyba Piątnicy)2 łyżki
przyprawy do piernikałyżka
cukruDodatkowosreberko(nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło mi za foremki)Wykonanie:Ciasto
Mąkę przesiać, dać
cukier,
przyprawy i wymieszać. Następnie dać
smalec i
margarynę, posiekać i dokładnie zagnieść ciasto, dodając
jogurt.Z sreberka robić dłuższe grubsze paski.Ciasto rozwałkować i odcinać z nich długie prostokąty, o szerokość jakieś 3 cm. (długość wedle uznania)Następnie obwijać paskami sreberko.Piekarnik na 200 stopni i piec rurki 20-25 minut.Wyjąć rurki, delikatnie wyciągnąć sreberka (mi normalnie wychodziły). I odstawić do ostygnięcia.KremKremówkę zmiksować dać
serek i
przyprawę oraz łyżkę
cukru. Dokładnie wymieszać.Za pomocą szprycy nadziewać rurki. Odstawić, aby krem ładnie zastygł.Smacznego :)Obawiam się trochę muszę przyznać co z tego wyjdzie, ale na szczęście w
domku byli zadowoleni z efektu końcowego :).Mam nadzieję, że zdjęcie nie odstrasza, nie wyszło za specjalnie.