ßßß
Składniki:(na większą blaszkę)Ciasto:3 szklanki mąki krupczatki1/3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia250 g masła roślinnego6 żółtekPianka z białek:6 białekszczypta soli4 opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek"Nadzienie jabłkowe:7 większych jabłekłyżka soku z cytrynyłyżeczka cynamonu4 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowegoWykonanie:Ciasto:Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kostka masła.1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut).Pozostałym ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułka tartą brytfanki. Spód po nakłuwać widelcem.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie na dno garnka nalać odrobinę wody i wrzucić jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy jabłka się rozgotują dodać cukier, cukier waniliowy. Pogotować chwilę i dodać sok z cytryny i cynamon. lekko ostudzić.Piana z białek:Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć białka i zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta.Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 minut.Wyjąć i ostudzić.Smacznego :)