Wykonanie
Oj ciężki ten tydzień i jakoś tak nie
mogę się zmusić, żeby mi się chciało.Ale jest tak pięknie za oknem, że trochę to człowieka poopędza do działania. Oj mogłoby już tak zostać choć jakoś wątpię, bo
pieją w telewizji, że znów ma sypnąć śniegiem.Ale ja za to mam dla was pyszną szarlotkę, prawdziwie wiosenną. Wyszła naprawdę bardzo fajna, nie za słodka, krucha i mocno
jabłkowa. Fajnego kwaskowego smaczku dodaje jej
kisiel połączony z pianą z
białek.

Składniki:(na większą blaszkę)Ciasto:3 szklanki
mąki krupczatki1/3 szklanki
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia250 g
masła roślinnego6
żółtekPianka z
białek:6
białekszczypta
soli4 opakowania
kisielu jabłkowego "Gorący kubek"Nadzienie
jabłkowe:7 większych
jabłekłyżka
soku z cytrynyłyżeczka
cynamonu4 łyżki
cukruopakowanie
cukru waniliowegoWykonanie:Ciasto:
Żółtka wymieszać z
cukrem, przesianą
mąką z
proszkiem do pieczenia i kostka
masła.1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut).Pozostałym
ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej
bułka tartą brytfanki. Spód po nakłuwać widelcem.Nadzienie
jabłkowe:
Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie na dno garnka nalać odrobinę
wody i wrzucić
jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy
jabłka się rozgotują dodać
cukier,
cukier waniliowy. Pogotować chwilę i dodać
sok z cytryny i
cynamon. lekko ostudzić.Piana z
białek:
Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami
kisiel i mieszać łyżką, delikatnie.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto dać
jabłka, następnie nałożyć
białka i zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta.Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 minut.Wyjąć i ostudzić.Smacznego :)