Wykonanie
I w końcu niedziela, a ja
siedzę przy kubku gorącej
kawy, po pysznym
mlecznym śniadanku i zaczynam pisać kolejnego pysznego posta. W głośnikach lecą świąteczne piosenki: Pada śnieg, Mistletoe And
Wine, Where Are You Christmas, i wiele innych cudowności, które
mogę już słuchać z czystym sumieniem. Na dworze biało, ślisko i w końcu mamy śliczne świecące słoneczko. Bajecznie :).A dzisiaj przed
wami coś istotnie pysznego. Miałam z nim nie lada kłopot, bo kiedy wyłożyłam już
czekoladowy spód do formy, zauważyłam nie ubite
białki w miseczce :), ale to nic przelałam spód z powrotem , ubiłam
białka i dodałam, znów przekładając spód do formy. Wkurzyłam się, bo te moje zapominania, są wkurzające. Siostra jednak powiedziała, że jeżeli tak idzie mi z
ciastem, ta za pewne wyjdzie przepyszne, i nie pomyliła się. Sernik jest bajeczny bo, czego chcieć więcej, kiedy ma się przed sobą cudowne połączenie
sera i pysznie
kakaowego spodu :). Sernik mu siał się udać bo była przeznaczony na imieniny do cioci, nie mogło być inaczej.A więc podsumowując sobota minęła znakomicie. Ciocia była zaskoczona, bo zrobiłyśmy jej niespodziankę, a sernik znikną w oko mgnieniu. Więc czegoż mogłabym chcieć więcej :).Sernik znajdziecie w zakładce Wigilia/Boże Narodzenie bo pasuję idealnie do świątecznych wypieków.Składniki:(W temperaturze pokojowej)Ciasto:4
jajkaszklanka
mąki1/2 szklanki
cukru3 łyżki
kakao250g
masła lub
margaryny5 łyżek
mleka3 łyżeczki
proszku do pieczeniatorebka
cukru waniliowegoszczypta
soliMasa serowa:500g
serka w wiaderku (znalazłam taki z dodatkiem
laski wanilii, ale jeżeli wy macie zwykły do dodajcie
cukru waniliowego)4
jajka3/4 szklanki
cukru125g
masłatorebka budyniu
śmietankowego2 łyżki
kaszy mannyDodatkowo:tłuszcz do formypapier do pieczeniaWykonanie:Ciasto:
Masło,
cukier,
cukier waniliowy,
kakao i
mleko przekładamy do rondelka i stawiamy nad parą. Na niedużym ogniu podgrzewamy, aż masa stanie się jednolita i zacznie nam gęstnieć. Pół szklanki odlewamy (będzie nam potrzebna na polewę).Masę studzimy i cały czas mieszając, dodajemy po jednym
jajku, następnie po łyżce
mąki przesianej i wymieszanej z proszkiem. Ubijamy na sztywno
białka, ze szczyptą
soli i delikatnie mieszamy z naszą
kakaową masą.Naszą tortownicę od
spodu wykładamy papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, i przelewamy do niej ciasto. Odstawiamy, i bierzemy się za masę
serową.Masa serowa:
Masło ucieramy z
cukrem na puszysty krem, następnie dalej ucieramy dodając na przemian po jednym
żółtku i po łyżce
sera. Tak robimy do wykończenia składników.Dodajemy przesiany
budyń i
kaszę. Ubijamy nasze
białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą.Naszą masę delikatnie przelewamy na
czekoladowy spód.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy godzinkę.Nasz upieczony sernik polewamy odłożoną polewą :). O której ja też zapomniałam :).Smacznego :)*Ciasto podpatrzone w książce "Kuchnia Polska - M. Caprari". Książkę polecam, znajdują się w niej fajne przepisy, ale przede wszystkim, genialne tam są, ich nazwy :)