Wykonanie
Grill...Miało być inaczej, na bogato ;)A jak wiecie ostatnimi czasy kuchnia włoska ciągle za mną chodzi i chyba najbardziej mi smakuje.Mimo iż zakupy zrobiłam w jednym z marketów, to i tak wyszło super...Gościom smakowało, ja była zadowolona
smakowo i wizualnie mimo uciążliwych komarów i muszek ciągle latających nad stołem ;)
Składniki:mieszanka
sałat - 1 paczka1
pomarańcza1/2
ogórka1/2
żółta papryka1/2
czerwonej cebulimozzarella w małych kulkach - 1 paczka2-3 małe
pomidoryszynka prosciutto - 6 plasterków (ja miałam opakowanie z Biedronki)włoskie paluszki
chlebowe np.
czosnkowe (
sos balsamiczny1łyżka
ziaren słonecznika (opcjonalnie)Przygotowanie:Do dużej salaterki wsypujemy
sałatę.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w kostkę lub słupki.
Cebulę kroimy w paski i lekko rozdzielamy warstwy.
Pomidory myjemy, wykrawamy środek i kroimy w kostkę.
Pomarańcze obieramy, usuwamy dokładnie białą błonkę, rozdzielamy i kroimy każdą cząstkę na 2-3 części (zależy od wielkości
owocu).Do
sałaty dodajemy pokrojone warzywa i
pomarańcze oraz kulki
mozzarelli.Całość posypujemy
słonecznikiem i polewamy sosem. Wkładamy do lodówki aby ją schłodzić lub podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.Paluszki
chlebowe owijamy
szynką i układamy na
boku salaterki. Goście mogą nałożyć sobie sałatki i zjeść paluszki z nią lub bez niej ;)Smacznego;)