ßßß
Składniki:kostka margaryny3/4 szkl. cukru2 jajka3 szkl. mąkicukier waniliowy1/2 op. proszku do pieczenia5 szkl. płatków kukurydzianychdrobno połamana czekolada (dałam 100 g)drobno posiekane orzechy (dałam słupki migdałowe, posiekane)łuskany słonecznik (ok 1 garści)Przygotowanie:Margarynę roztapiamy na małym ogniu i studzimyJajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na pienista masę.Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzoną margarynę. Dokładnie mieszamy.Dodajemy płatki kukurydziane, orzechy, słonecznik i czekoladę. Mieszamy.Z masy formujemy kulki, mocno ściskamy i lekko spłaszczamy. Ciastka uda się łatwiej formować jeżeli za każdym razem będziemy dłonie zanurzać w zimnej wodzie. Nie należy się przejmować, że ołatki odstają, bo tak ma właśnie być.Ciastka układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy ok 20 min w temp 180 st. CSmacznego