Jakiś czas temu kupiłam papier ryżowy ale z braku pełnego przekonania do sajgonek, leżał on i czekał. Aż w końcu dziś postanowiłam je zrobić. Cóż muszę przyznać, że miło się zaskoczyłam.Składniki:-pierś z kurczaka-marchewka-5 grzybów Mun-kiełki fasoli Mung 100 g.-papryka czerwona i żółta-groszek zielony-papier ryżowy Tao Tao-1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego-olej roślinny lub arachidowy-sól-pieprzSposób przygotowania:Grzyby Mun moczyć 20 min. w gorącej wodzie. Następnie cienko pokroić, usuwając twarde elementy oraz pozostałą wodę. Rozgrzać łyżkę oleju w gorącym woku i smażyć pokrojoną w cienkie paski pierś. Kiedy mięso będzie miękkie dodać ciemny sos sojowy, grzyby, kiełki fasoli, groszek, pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę i paprykę, sól i pieprz. Kiedy warzywa będą miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Sajgonki zawijać według instrukcji na opakowaniu papieru ryżowego. Smażyć na rozgrzanym, głębokim oleju do osiągnięcia złoto brązowego koloru. Sajgonki podaje się przeważnie z sosem „do maczania”. Na ogół jest to sos rybny bądź sos słodko-kwaśny.Smacznego!:)A.