Wykonanie

Wprawdzie jutro św. Marcina i wypadałoby podać
rogale,ale o rogalach
pisałam już dużo wcześniej bo to czasochłonne zajęcie i ja w jeden dzień wszystkiego nie ogarniam dlatego przepis dałam kilka dni temu abyście mogli się oswoić z tematem, a co ambitniejsi wziąć za robotę.Dzisiaj temat równie słodki, ale zdecydowanie lżejszy, ale równie słodki … mianowicie ptysie.Ptysie to ulubione
ciasteczka mojego Młodego. Nie interesują go zdrowe, ekologiczne, pełnoziarniste ciasta …
Młody lubi ptysie z
bitą śmietaną i jest bardzo szczęśliwy kiedy dostaje od czasu do czasu od mamusi takie właśnie
ciasteczko. Te były wyjątkowe bo na przygotowane na specjalną okazję – urodziny.Potrzebne będzie:1 szklanka
wody1 szklanka
mąki125g
margaryny4
jajka0koło 300-500ml
śmietanki kremówki1
galaretka cytrynowa1 łyżka
cukruCukier puder do posypania wierzchów ptysiówJak wykonać:W dużym garnku zagotować szklankę
wody i
margarynę. Do wrzącej mikstury należy wsypać
mąkę i energicznie mieszać – tak aby ciasto rozmieszać i aby się ono nie przypaliło. Następnie odstawić masę do wystudzenia.Do zimnej już masy dodawać po jednym
jajku przez cały czas mieszając energicznie – najlepiej drewnianą łyżką. Masa powinna być jednolita i nie za rzadka. Dlatego odradzam
drogę na skróty i dodawanie od razu wszystkich
jajek. Jeśli
jaja są duże – czasem wystarczą np. trzy sztuki.Gotową masę wykładamy na formę – blachę do pieczenia – wyłożoną papierem do pieczenia i jeśli nie macie specjalnej szprycy (ja jeszcze nie mam) to łyżką nakładacie niewielkie porcje ciasta w dość dużych odstępach od siebie bo masa ptysiowa podczas pieczenia bardzo rośnie.Ciasto ptysiowe stawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200st i pieczemy ok. 25-30 minut.Studzimy ptysie i wystudzone kroimy na pół i napełniamy
śmietanką
Jak przygotować krem:Rozpuścić
galaretkę cytrynową w ¼
wody sugerowanej w opisie i poczekać aż zacznie tężeć.Ubić
śmietanę 30% lub 36% z
cukrem na
bitą śmietanę i poczekać aż
galaretka będzie półpłynna (lekko tężejąca) by ją można dobrze wymieszać ze
śmietanką. Po tym zabiegu wstawić
śmietanę do lodówki na ok. 1 godzinę.Po wyjęciu
śmietany z lodówki nakładamy
śmietanę na rozkrojone ptysie. Można też w ptysiach zrobić gniazdko (dziurę w środku) i nakładać krem do środka.
Młody był zachwycony, a i goście nie pogardzili słodką niespodzianką.