Wykonanie
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że jest doskonałym i zdrowym zamiennikiem dla tradycyjnego kalorycznego
smalcu.Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda .

Ciasto:200 dag
mąki1/4 kostki
drożdży1
jajko1/2 szklanki
mleka2 łyżki Smakowitej Pajdy1/2 łyżeczki
soliFarsz:4
czerwone cebule3
jajka1/2 szklanki gęstej
śmietany 18%2 łyżki Smakowitej Pajdy
sól,
pieprzMleko lekko podgrzać razem ze Smakowitą Pajdą, dodać
drożdże i mieszać aż się rozpuszczą, następnie dodać rozbełtane
jajko,
sól i
mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić ręką, opruszyć
mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na Smakowitej Pajdzie na mały ogniu z odrobiną
soli. Smażyć długo i powoli (ok. 30 minut) tak aby
cebula nabrała słodkości.
Jajka ubić dodać
śmietanę, doprawić i wlać do
cebuli, podgrzewać tak długo, aż masa zgęstnieje (nie gotować). Masę odstawić do przestudzenia.Na wyrośnięte
ciasto drożdżowe wyłożyć masę
cebulową i piec przez 35 minut w 170 stopniach.Cebularza można jeść na ciepło i na zimno.