Wykonanie
Uwielbiam naleśniki i wszelkiego rodzaju placuszki, tortille i inne takie. Do
grona moich ulubieńców
mogę z całą stanowczością zaliczyć również racuchy. Są szybkie w przygotowaniu (co prawda trzeba troszkę odczekać nim
drożdże się ruszą i ciasto będzie gotowe), na patelni pieką się dosłownie chwile. Nie potrzeba wielu składników, przypominają troszkę ciasto na naleśniki, tylko to musi być bardziej gęste. Jako dodatek, mają w środku kawałki
jabłek. Mmm mogłabym je jeść każdego dnia (tak samo jak kilka innych rzeczy) i chyba by mi się nie znudziły, ale nie mam pewności więc wolę się nimi delektować od czasu do czasu ;)

Co potrzebujemy :1/2 litra
mlekamąkaszczypta
soli1-2
jajkaniecałe pół kostki
drożdży2-3
jabłka1.
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku i dodajemy małą łyżeczkę
cukru . Z podanych składników wyrabiamy ciasto (musi być gęstsze niż na naleśniki,
mąki dodajemy "na oko", aż osiągniemy odpowiednia konsystencję), dodajemy do niego gotowe
drożdże i czekamy, aż wyrośnie.2. Kroimy
jabłka na drobne kostki i dorzucamy do ciasta. Gdy wyrośnie możemy zacząć smażyć na patelni. W zależności od tego jakiej wielkości chcemy racuchy nakładamy ciasto na patelnię. Podajemy z czym lubimy, ja obsypuję sobie je dodatkowo
cukrem.SMACZNEGO ;)