ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam naleśniki i wszelkiego rodzaju placuszki, tortille i inne takie. Do grona moich ulubieńców mogę z całą stanowczością zaliczyć również racuchy. Są szybkie w przygotowaniu (co prawda trzeba troszkę odczekać nim drożdże się ruszą i ciasto będzie gotowe), na patelni pieką się dosłownie chwile. Nie potrzeba wielu składników, przypominają troszkę ciasto na naleśniki, tylko to musi być bardziej gęste. Jako dodatek, mają w środku kawałki jabłek. Mmm mogłabym je jeść każdego dnia (tak samo jak kilka innych rzeczy) i chyba by mi się nie znudziły, ale nie mam pewności więc wolę się nimi delektować od czasu do czasu ;)
Co potrzebujemy :
1/2 litra mleka
mąka
szczypta soli
1-2 jajka
niecałe pół kostki drożdży
2-3 jabłka
1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i dodajemy małą łyżeczkę cukru . Z podanych składników wyrabiamy ciasto (musi być gęstsze niż na naleśniki, mąki dodajemy "na oko", aż osiągniemy odpowiednia konsystencję), dodajemy do niego gotowe drożdże i czekamy, aż wyrośnie.
2. Kroimy jabłka na drobne kostki i dorzucamy do ciasta. Gdy wyrośnie możemy zacząć smażyć na patelni. W zależności od tego jakiej wielkości chcemy racuchy nakładamy ciasto na patelnię. Podajemy z czym lubimy, ja obsypuję sobie je dodatkowo cukrem.
SMACZNEGO ;)
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/06/racuchy-z-jabkami.html